Yerba Mate Health Benefits af Mark Sisson på Marks Daily Apple


kvinde, der drikker yerba -makker fra sin autocamper om morgenenYerba-makker (YERB-ah mah-TAY). Har du nogensinde hørt om det? Det er en urt med en historisk historie som et alternativ til traditionel te til indbyggerne i det oprindelige Sydamerika. Jeg har for nylig modtaget adskillige e -mails med spørgsmål om dets egenskaber og dens rolle i Primal Blueprint spiseplan. Lad os dykke lige ind.

Hvad er Yerba Mate?

Yerba mate -te tilberedes ved at steppe de tørrede blade og kviste af mate -planten i varmt vand (ikke kogende vand, hvilket kan gøre teen bitter). Den har en urtet, næsten græsagtig smag, med nogle sorter, der lidt minder om visse typer grøn te. Traditionelt er Yerba mate drukket kommunalt fra en hul græskar med et metalhalm, men et kaffekrus fungerer lige så godt (du ved, når din græskar er i opvaskemaskinen).

Ligesom mange te og kaffe, yerba mate er gennemsyret af en imponerende mængde antioxidanter, vitaminer og mineraler, herunder B -vitaminer og vitamin C. Mineraler omfatter mangan, kalium og zink, og antioxidanterne inkluderer quercetin, theobrominog theophyllin, som alle har bemærkelsesværdige sundhedsmæssige fordele.

Fordelene ved at drikke Yerba Mate

Det store trækplaster for de fleste yerba mate -entusiaster er løftet om en “ren” koffein-lignende buzz, fri for rystelser og ubehagelighed, som yerba mate siges at give. Drikkere rapporterer at have kontrol over deres vågenhed; de kan holde sig i timevis, opmærksomme og på deres spil, men søvn er altid lige rundt om hjørnet – hvis de vil have det. Grundlæggende skal yerba mate give dig energi uden de negative bivirkninger af en kop kaffe, hvilket gør det til et potentiale kaffe alternativ.

En almindelig påstand er, at yerba mate faktisk er helt fri for koffein, og at dens stimulerende virkninger kommer fra en mystisk forbindelse kaldet mateine. Mateine, siger de, er en stereoisomer af koffein, hvilket giver det de stimulerende kvaliteter uden nogen af ​​undergangene.

Mateine ​​er faktisk koffein. Det er bare et synonym, muligvis afledt af selve ordet “makker”. Faktisk ligner koffeinindholdet i tørre mate blade det, der er i tørrede kaffebønner og teblade (selvom brygget yerba mate har en tendens til at have lavere niveauer). Hvordan kan vi så bortforklare alle de anekdotiske beviser for vågning uden rystelser?

Godt, der er mere ved yerba mate end bare koffein/mateine. Tag for eksempel theobromin. Theobromin, bedst kendt for at være det primære alkaloid i kakao og meget giftig for hunde, udøver en glattere, længerevarende stimulerende effekt. Mens koffein er en vasokonstriktor, er theobromin en effektiv vasodilatator, der afslapper den glatte muskel i blodkar og muliggør bedre blodgennemstrømning.

De findes i varierende mængder i hver sort af yerba mate, nogle med koffein/theobromin -forhold på 10: 1 og andre med forhold på 2: 1, og kan faktisk sænke blodtryk hos hypertensive personer. Ren koffein har en tendens til at øge blodtrykket. Det er derfor sandsynligt, at forskellige forhold mellem theobromin og koffein har forskellige effekter parret sammen, end de gør alene.

Nedgangene ved at drikke Yerba Mate

Alligevel er effekten af ​​koffein på glukosetolerance og blodsukkerkontrol noget besværlig. Det kan forringe insulinfølsomheden, selv hos raske individer. Men er dette faktisk et problem for raske Primal -spisere? Sandsynligvis ikke, så længe du er rimelig omkring dit koffeinindtag. Lev ikke på en gryde om dagen, og undgå at spise sukkerholdigt bagværk med din kaffe, og du får det godt.

Og husk – yerba mate er ikke kaffe, og det er ikke kun koffein. Faktisk har yerba mate -ekstrakt vist sig at genoprette insulinfølsomheden hos fede rotter. Selv uden den undersøgelse, den yerba mate vi drikker har mindre koffein end kaffe, og omtrent lige så meget som de fleste te, som er forbundet med forbedret insulinfølsomhed trods koffeinindholdet. Koffeinen i yerba mate er sandsynligvis ikke et problem.

Der har også været lidt let bekymrende forskning i mulig forbindelse mellem yerba mate og visse kræftformer. Selv om dette er rent epidemiologisk, har forskere, der studerer hot yerba mate drinkers i Sydamerika, bemærket en positiv sammenhæng mellem hot mate indtag og oral kræft i flere undersøgelser. Lignende sammenhænge findes med andre varme drikke også, men det kan være et temperaturproblem.

Yerba mate indtag har også været forbundet – dog svagt – med øget forekomst af blære, hoved og hals, og spiserørskræft. Varme temperaturer kan sandsynligvis ikke forklare alt dette (hvis der er nogen årsag), men denne undersøgelse kan kaste lidt lys: forskere fandt høje niveauer af kræftfremkaldende polycykliske aromatiske kulbrinter i flere varianter af yerba mate, måske fra behandling af rå kompisblade (højere end i cigaretrøg).

Yerba Mate og Eating Primal

Jeg mener ikke at skræmme dig væk fra yerba mate. Jeg har haft det, og det er en meget behagelig, mildt stimulerende drik. Antioxidanterne, vitaminer og mineraler er ikke noget at håne over, og det føles bestemt mindre belastende for kroppen end de daglige gryder kaffe de fleste mennesker stoler på. Tim Ferriss krediterer det for at have hjulpet ham med at skrive, og der er mange andre anekdoter fra dem, der foretrækker det som en kaffeerstatning. Og så, lusket koffeinindhold og bekymrende kræftundersøgelser til side, tror jeg, at yerba mate kan integreres i en sund Primal -spisestrategi. Bare drik det ikke skoldende varmt eller med literen (hvilket ser ud til at være en “overdreven” dosis). Den lejlighedsvise, endda daglige kop er sandsynligvis fin og kan være drak uden at bryde en faste.

Primal Kitchen Frozen Bowls

Om forfatteren

Mark Sisson er grundlæggeren af ​​Mark’s Daily Apple, gudfar til Primal mad- og livsstilsbevægelsen, og New York Times bedst sælgende forfatter af Keto Reset Diet. Hans seneste bog er Keto for Life, hvor han diskuterer, hvordan han kombinerer ketodiet med en Primal livsstil for optimal sundhed og levetid. Mark er også forfatter til mange andre bøger, herunder Den primære plan, der blev krediteret med turboladning af væksten i primal/paleo -bevægelsen tilbage i 2009. Efter at have brugt tre årtier på at undersøge og uddanne folk om, hvorfor mad er nøglekomponenten til at opnå og opretholde optimal wellness, lancerede Mark Primal Køkken, et ægte fødevarevirksomhed, der skaber Primal/paleo, keto og Whole30-venlige køkkenklammer.

Hvis du vil tilføje en avatar til alle dine kommentarer, klik her!Source link

Advertisement