Vaccinehåb sender dansk aktie på himmelflugt


Mandag har været en festdag for aktionærer i Bavarian Nordic. Aktien er for nuværende suspenderet for at sikre fuld transparens, oplyser overvågningschef hos Nasdaq

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

De gode nyheder står i kø for aktionærerne i Bavarian Nordic.

Aktien er mandagens højdespringer, og er i skrivende stund oppe med 13 procent efter flere gode nyheder.

Bavarian Nordic har sat gang i anden fase af forsøg med en boostervaccine mod coronavirus, og EU-Kommissionen har godkendt en økonomisk indsprøjtning på cirka 800 millioner kroner, skriver kommissionen i en pressemeddelelse.

Støtten, der er et forskud, som skal betales tilbage, skal sikre, at vaccinen kan blive undersøgt i et fase 3-studie. Det er sidste skridt inden en eventuel godkendelse, der kan sende vaccinen på markedet.

Vaccinen har i de første studier med mennesker vist tegn på god beskyttelse. Mandag begyndte et fase 2-studie, hvor det skal undersøges, hvorvidt vaccinen har virkning som en boostervaccine, hvor færdigvaccinerede og tidligere smittede får tredje stik.

Nyhederne er sød musik i aktionærernes ører, hvilket har sendt aktien på himmelflugt.

Aktiemarkedsbrud
Det er midlertidigt ikke muligt at handle aktier i Bavarian Nordic, da handel med aktien mandag middag er blevet suspenderet. Der sker som følge af, at EU har oplyst, at unionen har godkendt en statslig støtte til firmaet.

Selskabet selv har ikke oplyst noget til børsen, og der er heller intet nyt fra den danske stat. Det er på den baggrund, at Nasdaq har fundet det nødvendigt at suspendere handlen.

– Det sker for at sikre, at markedet bliver ordentligt informeret, at der er fuld transparens og lige tilgang til oplysningerne, siger Jakob Kaule, overvågningschef hos Nasdaq i København, til Ritzau Finans.

Han oplyser samtidig, at Nasdaq har været i kontakt med selskabet, men at han ikke kan oplyse, hvornår en meddelelse lander.

Selvom Bavarian Nordic har medvind på aktiemarkedet, har aktien tidligere været en af de aktier, som mange aktionærer har valgt at shorte.

Der er ikke noget ord for det på dansk, men at ‘shorte’ betyder meget forsimplet, at man sætter sine penge på, at en aktie falder selvfølgelig.

Det er derfor det stik modsatte af, hvad man traditionelt forbinder med at handle med aktier.

Helt konkret låner investoren aktier af en aktionær gennem en mægler for at sælge dem.

Hvis aktien så falder i kurs – og dermed bliver billigere – kan investoren købe aktien billigere tilbage igen.

Herefter kan de aflevere den tilbage til aktionæren, de har lånt den fra, hvorved de selv beholder forskellen.

Det er dog noget, der kræver en enorm kendskab til markedet, og det er typisk ikke noget, private investorer kaster sig ud i.

Kilde: Euroinvestor.dk

Vis mere


Vis mindre

Bavarian Nordics aktie handles til en pris på 315 kroner per aktie i skrivende stund. Det seneste år er aktien steget med knap 60 procent, fremgår det af Nordnet.

——— SPLIT ELEMENT ———

Se i videoen forklaringen på hvad shorting er, og hvordan det tidligere på året påvirkede GameStops aktier.Source link