Tysk vælger: Politikerne vender sig mere og mere mod folket

 

Ute Dreher, der er født og opvokset i DDR, tror, at en højere mindsteløn vil løse mange problemer i Tyskland.

Advertisement

Tyskland: Det vrimler ikke ligefrem med tyskere, der er forud for deres tid, når det drejer sig om digitalisering. Men det er Ute Dreher. Hun er teknisk planlægger af det bredbånd, tyskerne har alt for lidt af, hun har et godt job og har med sine 54 år stadig en del år tilbage på arbejdsmarkedet.

Hun bor på Prenzlauer Berg, i Kopenhagener Strasse, Københavnergaden, og hun har faktisk en plan om at besøge København en gang, selv om hun har hørt, at der skulle være lidt dyrt der.

Ute besøger Treffpunkt Berlin tre-fire gange om måneden med sin mand, og ud over en god pilsner får de tit også skyllet en Mampe’s halvt om halvt ned – det er bitter og likør i samme ombæring. Hun har en bitter smag i munden, når hun tænker på søndagens tyske valg.

 

– Jeg har svært ved at blive revet med, så jeg har valgt det mest ringe, siger Ute, der har stemt pr. brev, fordi hun tager på ferie lørdag.

– Det vigtigste for mig ved valget er, at mindstelønnen forhøjes – ikke blot til 12 euro som foreslået – men gerne mere. Jeg tror, det løser mange problemer, hvis man betaler folk en fornuftig løn.

Og så ser jeg sammensætningen af politikere i Forbundsdagen som et stort problem. De vender sig mere og mere mod folket. De skulle jo gerne afspejle folket, men der er alt for mange akademikere, så det er ikke folkets vilje mere, og lobbyismen har taget overhånd.

Vi kan med tillægsmandater risikere at få op til 1000 i Forbundsdagen, og derfor har vi brug for en valgreform, så vi kun har de 598, der skal være der, siger Ute, der synes, at der allerede i dag, når der er 746, er for mange politikere i det tyske parlament.

Kig mod øst

– Som østbarn ligger øst mig meget på sinde. Men det er, som om man kun kigger derover, når der er valg. Som født i Stralsund mener jeg, at man skal gøre mere for værftsindustrien der. Og ikke bare nøjes med at give tilskud til ejere, som så render med pengene selv, så det ikke bliver til noget med at gøre værftsindustrien stærkere.

Ute har siden Murens fald stemt socialdemokratisk – på SPD, men har været i tvivl ved dette valg. Foto: Carsten B. Grubach

– Et andet emne, der optager mig, er pension. Man snakker om den fra valg til valg, men gør ikke noget ved den. Vi har en lovmæssig pension, men den rækker ikke for de unge, så jeg synes, man skal indføre en privat pensionsindbetaling, som man kan trække fra i skat. Så vil de unge kunne klare det, når de skal på pension. Det vil være mere socialt retfærdigt.

– Valgkampen har desværre været meget personcentreret, man har talt forbi emnerne. Valgplakaterne har også denne gang været lige til at skifte ud, man kunne også have sat dem op for fire år siden. Det er de gamle fraser. Dem havde vi også i øst, det var bare en anden slags, siger den tidligere DDR-borger.

Ute har siden Murens fald stemt socialdemokratisk – på SPD, men har været i tvivl ved dette valg.

Respekt for Merkel

– Die Linke er for meget til venstre, selv om de har mange gode idéer, men de er imod Nato, og det kan jeg ikke lide. Jeg har stor respekt for Merkel – hun har gjort et godt arbejde, der har ikke været skandaler, hun har været suveræn i alle årene. De Grønne er for radikale. Det er godt med vedvarende energi – men vi kan jo ikke have solceller på alle tage i Berlin, og hvad med batterierne fra de elektriske biler? Hvad skal vi gøre med dem?  Gode idéer, men hvad skal vi med dem? Vi skal i stedet bruge brint-teknologi, mener Ute, der efter mange og lange overvejelser igen har sat sine krydser ved SPD . til forbundsdagsvalget og til delstatsvalget i Berlin.

– Olaf Scholz har gjort et godt job, han kan godt repræsentere vores land, han har en rolig måde at være på, han er ikke egoman som Markus Söder (CSU-leder og bayersk ministerpræsident, red.), han er samme type som fru Merkel og kan godt erstatte hende.

Som østbarn ligger øst mig meget på sinde. Men det er, som om man kun kigger derover, når der er valg.

Ute Dreher, teknisk planlægger

– Men jeg ved ikke rigtig, hvem han skal regere sammen med. Hvad vil være det bedste? Det finder man nok først ud af ved koalitionsforhandlingerne – rød, rød og grøn måske. FDP er ude, Christian Lindner diskvalificerede sig selv, da han for fire år siden sagde, at han hellere ikke ville regere end regere dårligt og dermed ikke kunne påtage sig ansvaret.

– Det vigtigste for mig er, at man ikke kun tænker på sig selv …

Advertisement

Source link

- Advertisement -

Måske du kan lide