Snydt af Gustav: – Ville ikke have købt det

Privatfoto


Har du været i et forløb online hos en kendis-træner, og har du lyst til at fortælle din historie? Så hører vi gerne fra dig. Send en mail til journalisterne her, eller send en sms til 1224(alm. takst).

Realitystjernen Gustav Salinas ligner en succesfuld online-træner, men overfladen er begyndt at krakelere.

I den seneste tid er der blevet delt en lang række historier på sociale medier fra personer, som enten har været eller stadig er kunder hos Gustav. De fortæller om et forløb, de slet ikke er tilfredse med, og at de hele vejen igennem troede, de skrev med Gustav.

Virkeligheden er dog en helt anden. Gustav har nemlig et team ansat til at svare på beskeder fra kunder. Beskederne er skrevet med en ordlyd, der får det til at se ud, som om det er Gustav, der skriver. Men det er det sjældent.

Langt de fleste kunder har stort set aldrig haft kontakt med Gustav selv. Læs meget mere om det her.

Rikke Krogsgaard, som er jurist hos Forbrugerrådet Tænk, har kigget på FiitnussNu, og hun mener, at der godt kan været tale om vildledende markedsføring.

– Når jeg scroller igennem siden – står der selvfølgelig nogle steder ‘vi’, men mange steder står der ‘jeg’.

– Så når jeg går ind på hjemmesiden, synes jeg, man får et billede af, at det er ham, der er ens online-træner. Og den boks, han så har sat ind nu, synes jeg ikke, er tilstrækkelig klar, hvis det skulle være det tilfælde, at det ikke er ham, der ‘coacher’ en.

– Fordi han skriver, ‘det er mig, der coacher dig, men som du ved, har jeg også et team af eksperter, som jeg kan rådføre mig med, hvis jeg har brug for faglig sparring’. Men faglig sparring, det er jo, at man går over til en og spørger om råd, som man så kommer tilbage med.

– Så min umiddelbare vurdering er, at der godt kunne være tale om vildledende markedsføring, fortæller jurist Rikke Krogsgaard.

Må ikke udelade væsentlige oplysninger
Ekstra Bladet har desuden talt med kontorchef hos Forbrugerombudsmanden, Andreas Weidemann. Han kan ikke udtale sig om den konkrete sag, men han kan fortæller om, hvordan vildledning af forbrugeren kan finde sted ifølge markedsføringsloven.

– Det vil altid være en konkret vurdering. Helt generelt kan man sige, at efter markedsføringsloven må man ikke vildlede. Det er både, at man ikke må sige noget, der er forkert, bilde folk et eller andet ind, og så må man heller ikke udelade væsentlige oplysninger eller præsentere det på en gemt eller uklar måde.

– Man må selvfølgelig ikke sige noget til brugeren eller give dem et indtryk af, at man leverer noget andet til dem, end det man reelt gør. For så er man ude i, at det er vildledende markedsføring.

– Men det handler om, hvad man stiller forbrugeren i udsigt, og giver man indtrykket af, ‘det er mig, der sidder her, og jeg læser din besked, og så får du min personlige holdning’, så er det jo det indtryk, man giver forbrugerne, og så er det, det man skal leve op til.

– Det produkt, forbrugeren får, skal svare til det produkt, man reelt har stillet dem i udsigt, siger kontorchef hos Forbrugerombudsmanden, Andreas Weidemann.


Privatfoto
Privatfoto

 

Troede, det var ham
En af de utilfredse kunder er 30-årige Mia Wulff, som Ekstra Bladet har talt med.

– Jeg tænkte aldrig, at det var en masse assistenter, jeg skrev med. Jeg troede, at det var Gustav, der sad og sendte en masse copy-paste-beskeder rundt til alle sine klienter, for at han kunne skrive så lange beskeder til så mange klienter.

Men du havde en opfattelse af, at det var ham?

– Ja, for det var jo det, jeg fik at vide i telefonen. At det var Gustav, man havde kontakt med, og det var ham, der svarede inden for 24 timer. Plus at hver eneste besked fra ham sluttede med ‘love, Gustav’.

– Der har altid stået ‘min skat’, og ‘vi to skal nok klare det sammen’. Der var aldrig så meget som en hentydning til, at det var andre der svarede, fortæller Mia Wulff.

Ekstra Bladet har talt med en lang række kunder, som er skuffede efter at have gennemgået et forløb hos Gustav Salinas. Flere fortæller om upersonlig rådgivning, og at de var overbeviste om, at det var Gustav Salinas, de skrev med.

– Der er forskellige ting i hele mit forløb, hvor jeg godt har kunne se, at jeg ikke har fået det, jeg har betalt for. Men det har været svært… Og pinligt at sige til familie og venner, at det har været lort, fordi jeg har betalt og ikke kan komme ud af det.

– Jeg bliver lovet, at Gustav vil ringe til mig et par gange, og det syntes jeg var fedt. Jeg forventede ikke, at jeg ville have kontakt med ham dagligt, da det jo er online, og det tiltalte mig i starten, at man ikke behøvede at møde en person.

– Men jeg tror ikke, at jeg har talt med Gustav en eneste gang.

Har han ringet til dig, som du blevet lovet?

– Nej nej. Det har han ikke, fortæller en tidligere kunde hos Gustav ved navn Cecilie, som ikke ønsker sit efternavn bragt.

Pinligt
Heller ikke 28-årige Ditte ønsker sit efternavn bragt, fordi hun føler sig naiv og finder det derfor pinligt at stå frem.

– Jeg er lidt flov over det, for det er godt nok også naivt, fortæller hun.

– Det startede egentlig med, at jeg – efter at have set hans reklamer i lang tid – valgte at købe et forløb på tre måneder. Kort efter, jeg bandt mig til den periode, talte jeg med min veninde, som spørger mig, om jeg er fuldstændig åndssvag, fordi det selvfølgelig ikke er Gustav selv, der sidder og svarer sine klienter.

Men det troede du, da du købte det?

– Jamen det var jeg fuldstændig overbevist om, fordi det er det, jeg har set i al markedsføringen.

Da Ditte fandt ud af, at det ikke kun er Gustav, der ser beskederne, skyndte hun sig ind for at slette de billeder, hun har sendt af sig selv i undertøj for at ‘Gustav’ kunne følge hendes udvikling.

– Jeg tænkte, ‘det er jo Gustav, der sidder og kigger på det’, men når jeg ikke ved, hvem der kigger på det, så skal jeg ikke have nogen billeder af mig selv. Det er jo meget sårbart, at man lægger et billede op af sin krop, som man ikke kan lide. Så vil man jo gerne vide, hvad det er for et menneske, der kigger på det, fortæller hun.


Havde ikke købt det
Så da du købte forløbet, forventede du, at det var Gustav, du skulle skrive med?

– Ja, 100 procent. Det fik jeg at vide af sælgeren i telefonen, at det var.

Havde du købt det, hvis du havde fået at vide, at det ikke var ham?

– Nej. Hvis jeg fik at vide, det var et team, så havde jeg ikke købt det, siger hun.

Mia Wulff besluttede sig for at starte i et forløb hos Gustav Salinas gennem FitnessNu, og det startede egentlig fint.

– Til at starte med var jeg sådan set meget glad for det. Om mandagen, når jeg ikke var så glad for resultatet, fik jeg meget opmuntring, som jeg følte, hjalp mig, da det stod på. Men efter ikke ret lang tid begyndte det at gå ned ad bakke.

– De kostplaner, jeg fik, indeholdt mærkelige opskrifter, der ikke passede sammen i ingredienser. For eksempel kunne en lasagne bestå af en hel pakke plader til nærmest ingen fyld. Og en hel pakke pålæg til en rugbrødsmad, eller en skive pålæg til to rugbrødsmadder. Tingene passede bare aldrig sammen, fortæller hun.

Hun havde nogle personlige præferencer i forhold til træningen, som hun ikke føler, blev lyttet til. For eksempel var hun allerede på et højt niiveau i sin træning, men hun blev alligevel sat på et begynder-program.

– Jeg gjorde meget klart for Gustav – eller hvem det nu var, jeg skrev med – at det var meget vigtigt for mig, at jeg ikke måtte miste min muskelmasse i det her forløb, for jeg skulle jo være i kalorieunderskud. Jeg fik at vide, at det skulle jeg slet ikke være bange for, så længe jeg brugte træningsprogrammerne. Men jeg kunne se, at i løbet af de seks måneder, jeg var bundet, der raslede musklerne af mig, fortæller hun.

Derudover opdagede Mia Wulff, at der ikke var meget personligt i de beskeder, der blev sendt ud.

– Man fik hver gang en lang motivationsbesked som en form for pep-talk, og det blev ret trættende meget, meget hurtigt at læse dem. Men hvis man stillede et spørgsmål, så var det to linjer, som rent faktisk var et svar – resten var bare sådan noget pep-talk gajol-snak.

– Det blev meget trættende at læse de lange beskeder, der lød som noget, der var blevet sendt til alle. Og det kunne jeg også se i alle de screenshots, han postede af beskeder fra klienter, der var ovenud lykkelige over de beskeder, han havde sendt. Jeg kunne bare se, at det var de samme beskeder, fortæller hun.


Huskede ikke noget
Mia Wulff havde flere korrespondancer om ugen med det, hun troede, var Gustav. Men det undrede hende, at ‘han’ aldrig kunne huske noget, hun havde fortalt.

– Løbende kunne jeg fornemme, at hver gang jeg talte om mit nye arbejde, som jeg havde fået halvvejs i forløbet, så var det nyt for personen, jeg skrev med. Så de skrev ‘årh, tillykke med dit nye arbejde!’. Og jeg tænkte ‘ja, det sagde du også i sidste uge’.

– Men jeg tænkte bare ‘nå ja, han kan bare ikke huske en skid af alle de ting, jeg siger, så han har nok bare for mange klienter at se til’. Jeg tænkte ikke på, at det var en ny person, jeg skrev med.

Hvornår gik det op for dig, at det ikke var ham?

– Det var først, da jeg hørte alt det her, fordi jeg følger Anders Nedergaard på Instagram, og så gik jeg ind og kiggede på det, fortæller hun.

Anders Nedergaard, der også er kendt under navnet ‘Dr. Muskel’, er selv personlig træner, og han er en af de personer, der på sociale medier har skabt opmærksomhed om problemet med online-coaching.

Ifølge Gustav selv har han aldrig bedt nogle af de ansatte om at udgive sig for at være ham. Han mener også, at han har været klar i mælet omkring, at han arbejder i et team.

– Jeg er bilen. Det er mig, der er produktet. Jeg er et brand i mig selv. Jeg er produktet.

– Det er jo også mig, det er mine principper. Hele min ideologi, min tankegang.

– Hvorfor skal de skrive som om, at det er dig?

– Jeg har jo hele tiden sagt, at vi er et team. Jeg har hele tiden sagt, at jeg har været i et team. Hvis, der er nogle, der ikke har forstået, jeg er et team. Så må jeg bare gøre det tydeligere. Der er ikke så meget mere, jeg kan gøre ved det.

 Source link