Pensionskasser kræver svar fra cement-gigant

Koncernchef i FLSmidth Thomas Schulz har siddet i direktørstolen siden 2013. Han skal nu stå skoleret for investorer. Foto: Gregers Tycho


Den hæderkronede danske virksomhed FLSmidth indgik i 2013 kæmpe-kontrakter med to selskaber i Qatars byggebranche. Samtidig gik historier om krænkelser af menneskerettighederne i landets byggebranche verden rundt

Koncernchef i FLSmidth Thomas Schulz har siddet i direktørstolen siden 2013. Han skal nu stå skoleret for investorer. Foto: Gregers Tycho

Koncernchef i FLSmidth Thomas Schulz har siddet i direktørstolen siden 2013. Han skal nu stå skoleret for investorer. Foto: Gregers Tycho

Ved du noget? Så skriv fortroligt til Ekstra Bladets journalister på [email protected], eller krypteret til [email protected]

Pensionskasserne Industriens Pension og AkademikerPension kræver nu svar fra den hæderkronede danske ingeniørvirksomhed FLSmidth om selskabets procedure for at undersøge problemer med menneskerettighederne hos deres kunder.

Det oplyser pensionskasserne, der begge har aktieposter i FLSmidth, til Ekstra Bladet og mediet Danwatch.

Ønsket om svar kommer i kølvandet på, at Ekstra Bladet og Danwatch forleden kunne fortælle, at FLSmidth indgik to kæmpekontrakter til en værdi af over halvanden milliard kroner med to selskaber i Qatars byggesektor i december 2013.

I tiden op til de store handler gik historier og rapporter om grove krænkelser af menneskerettighederne i netop Qatars byggesektor imidlertid verden rundt.

Men det hæderkronede selskab inddrog slet ikke disse skriverier og rapporter i deres undersøgelser af de to qatarske selskaber, og de interesserede sig heller ikke for, hvem de to qatarske selskaber kunne tænkes at sælge til.

Skal styrkes
Det har mødt kritik fra eksperter, og de to pensionskasser er heller ikke umiddelbart imponerede.

‘Som en investor har vi et stort fokus på menneskerettigheder. Vi forventer, at samtlige selskaber, vi investerer i, lever op til de internationale retningslinjer for menneskerettigheder, og at de agerer med nødvendig omhu for at undgå at blive forbundet til krænkelser af menneskerettigheder.

‘Det er vores vurdering, at FLSmidth har behov for at styrke de interne processer, når selskabet vurderer deres kunder og potentielle kunder i forhold til menneskerettigheder, lyder det fra Jens Munch Holst, administrerende direktør i AkademikerPension.

Pensionskassen har derfor bedt om et møde med FLsmidth, skriver han videre. Også Industriens Pension ønsker svar fra FLSmidth.

‘Som investor tager vi alle problemstillinger om menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder meget alvorligt. Det gælder naturligvis også problemstillinger om Qatars byggesektor.’

‘Vi har rettet henvendelse til FLSmidth med en række spørgsmål om sagen og selskabets arbejde med håndtering af forskellige risici og forhold relateret til menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder. Den dialog vil vi følge op på, så vi får den afklaring, vi ønsker som investor,’ skriver pensionskassen i en mail.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Allerede i juni 2012 publicerede organisationen Human Rights Watch en rapport om krænkelser af menneskerettighederne for migrantarbejdere i byggesektoren i ørkenstaten.

Kort tid efter, i februar 2013, kunne Ekstra Bladet dokumentere usle forhold i en af migrantarbejdernes lejre.

Her fortalte migranter blandt andet om ingen eller langt lavere løn, end de var blevet lovet, og om at være strandet i landet imod deres vilje, fordi deres pas og dokumenter var inddraget af deres arbejdsgivere.

Nepalesiske nødhjælpsarbejdere viste samtidig Ekstra Bladet optegnelser med adskillige af deres landsmænd, der var døde i landet, siden Qatar fik retten til at afholde VM i 2010.  Der blev også berettet om arbejdsdage i bagende hede på 12-14 timer. I 2015 kunne Ekstra Bladet også bringe video fra en af lejrene, der husede migrantarbejdere.

Dækningen af migranternes i nogle tilfælde slavelignende forhold fortsatte frem mod, at FLSmidth indgik aftalen med de to selskaber fra Qatar i slutningen af december 2013.

4000 vil dø
Cirka to måneder før kontrakterne blev meldt ud af FLSmidth, annoncerede den internationale arbejderorganisation ITUC, at mindst 4000 migrantarbejdere ville omkomme under VM-byggerierne, hvis ikke forholdene blev bedre.

Estimatet byggede på to års undersøgelser af arbejdsforholdene i landet.

Det britiske medie The Guardian skrev også flere kritiske historier om arbejdernes forhold i efteråret 2013, ligesom organisationen Amnesty International offentliggjorde en rapport om dybt kritisable forhold.

I februar i år punkterede The Guardian forudsigelsen om 4000 døde migrantarbejdere – virkeligheden var langt værre. Mindst 6500 migrantarbejdere var omkommet siden 2010, viste mediets optælling.

Vis mere


Vis mindre

Stadion-byggerier
FLSmidth solgte henholdsvis en komplet produktionslinje til cement til selskabet Al Khalij Cement gennem et kinesisk selskab samt et anlæg til håndtering af byggematerialer til selskabet Qatar Primary Materials Company (QPMC).

Begge selskaber skriver på deres hjemmesider, at de har bidraget til Qatars VM-byggerier. På Al Khalij Cements hjemmeside fremgår det blandt andet, at selskabet har leveret til fire stadionbyggerier. Stadionbyggerier i ørkenstaten er flere gange sat i forbindelse med krænkelser af menneskerettighederne.

På trods af, at historier om de problematiske forhold for migrantarbejderne i Qatar, indgik spørgsmålet om menneskerettigheder slet ikke i FLSmidths undersøgelser af de to qatarske selskaber inden handlen, ligesom FLSmidth heller ikke undersøgte mulige problemer med de qatarske selskabers potentielle kunder.

Rasmus Windfeld er pressechef i FLSmidth, der er noget uforstående over for, at de ifølge eksperterne burde have undersøgt spørgsmål om menneskerettighederne, inden de takkede ja til kontrakterne. Foto: Norddahl & Co

Rasmus Windfeld er pressechef i FLSmidth, der er noget uforstående over for, at de ifølge eksperterne burde have undersøgt spørgsmål om menneskerettighederne, inden de takkede ja til kontrakterne. Foto: Norddahl & Co

Hvad har I gjort for at sikre, at den cement, der bliver produceret på fabrikken hos Al Khalij Cement, ikke har været involveret i byggerier, hvor der er sket krænkelser af menneskerettighederne?

‘Vi har ikke gjort noget – og vi kommer heller ikke til at gøre det fremover. Vi har ingen mulighed for at have indsigt i eller yde indflydelse på, hvad vores kunders kunders kunder bruger cement til,’ skriver Rasmus Windfeld, pressechef i FLSmidth, i en mail.

‘Vi har som sagt solgt vores teknologi til en kinesisk entreprenør, der har installeret det på fabrikken i Qatar. Fabrikken har herefter produceret cement, som den har solgt til sine kunder – almindeligvis med en grossist som mellemled – til brug for alle de mange forskellige projekter, hvor man nu bruger cement, offentlige som private, skriver han videre.

Pressechefen bekræfter dog, at FLSmidth naturligvis var klar over, hvem der købte udstyret, og hvor det skulle bruges.

Flere eksperter påpeger, at FLSmidths fortolkning af forpligtelserne og forventningerne til store selskaber er forkert. I stedet bør selskaber ifølge retningslinjerne, og hvad der forventes af dem, undersøge, hvordan ens produkter kan tænkes at blive brugt af sine kunders kunder. Hvorfor lever FLSmidth ikke op til det?

‘Vi kan ikke vide eller øve indflydelse på, hvad en cementfabrik bruger sine linjer til i al tid fremover. Hvordan skulle vi kunne gøre det, skriver pressechefen, der i øvrigt mener, at FLSmidth lever op til retningslinjerne.

Ingen problemer
Læste FLSmidth overhovedet nogen af de nævnte artikler og rapporter (om forholdene i Qatars byggesektor), inden man indgik kontrakterne?

‘Artiklerne var ikke en del af vores due diligence (undersøgelse, red.).

Hvorfor indgik spørgsmål om menneskerettigheder hos Al Khalij Cement og QPMC ikke i FLSmidths due diligence-arbejde?

‘Generelt er menneskerettigheder nyt i due diligence og er kommet til indenfor de sidste tre-fire år. Det er et felt under stærk udvikling og i dag fylder det en del.’

Hvordan undersøgte FLSmidth konkret de mulige effekter på menneskerettighederne, som jeres handler med de to selskaber kunne have?

‘Vores due diligence fokuserede på, om kunden var black listet eller havde andre anmærkninger i vores screening. Der dukkede ikke noget op på kunden,’ skriver pressechefen, der afviser at udlevere selskabets såkaldte due diligence-rapport.

Hvor mange sider var rapporten i alt?

‘Det er et internt dokument. Vi kan ikke kommentere det. ‘

Hvor mange og hvilke personer i FLSmidth var involveret i dette due diligence-arbejde, og hvor mange arbejdstimer brugte de cirka på det?

‘Det er interne arbejdsgange, vi ikke kan kommentere på.’

Kan FLSmidth nævne fem tilfælde siden 2010, hvor jeres due diligence-arbejde vedr. menneskerettigheder har ført til, at man ikke har indgået kontrakter til over 150 millioner DKK?

‘Det er interne forhold, vi ikke kommenterer på.’Source link