Nu stiger renterne – og det går værst ud over førstegangskøberne

er netop førstegangskøbere – som i eksemplet her – der vil blive ramt hårdest.

– Først og fremmest rammer de yngre boligkøbere, fordi typisk er dem, der har brug for de store lån. De har nemlig ikke så meget opsparing med som for eksempel andengangskøberne, siger Lise Nytoft Bergmann.

Men det vil også ramme de etablerede boligejere med tiden, understreger hun.

Eksisterende boligejere vil opleve de her stigende renter, næste gang de skal have ny rente på deres lån. Og hvis renten så stadig er højere på det tidspunkt, så vil de også få fastsat en højere rente på deres realkreditlån, og dermed skal de trække flere penge op af lommen hver måned, når terminen skal betales.

Rentestigninger vil regulere boligmarkedet

Selvom en højere rente til en begyndelse kan være en skidt ting for folk, der går og drømmer om at købe bolig for første gang, så kan det komme dem til gode over tid.

For høje renter vil med tiden lægge en dæmper på boligmarkedet.

– På længere sigt vil det også få betydning for, hvordan boligpriserne udvikler sig. For når danskerne og især ikke kan betale nær så mange penge som tidligere, når de skal købe bolig, så vil det før eller siden sætte sig i priserne og dermed trække priserne lidt ned, forklarer Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

Hun hilser netop den udvikling velkommen. Boligprisernes himmelflugt har nemlig længe sat rynker i panden hos mange økonomer.

– Det har man været lidt bekymret over nogen steder, og derfor har der været spørgsmål fremme om, om man bør lægge en dæmper på boligmarkedet ved eksempelvis at gøre det mindre attraktivt – eller i hvert fald mindre tilgængeligt – at få et afdragsfrit lån. Og de her rentestigninger betyder altså, at boligmarkedet er ved at regulere lidt sig selv. For når renten , så bliver det også sværere at få lov at låne penge.

Advertisement

Source link

- Advertisement -

Måske du kan lide