Mette Frederiksen strammer grebet: Slut med gaver til danskerne


Mette Frederiksen strammer grebet om dansk økonomi.

Når partierne inden længe skal forhandle om næste års finanslov, bliver det uden de store gaver eller velfærdsløft.

Ifølge regeringens finanslovsudspil, som B.T. har set, har S-regeringen afsat 1,2 mia. kr. årligt i forhandlingsreserven.

Det er de penge, som partierne kan forhandle om, når de vil have forbedringer af alt fra skoler og sygehuse til klima og ældreplejen.

Det er samtidig den mindste forhandlingsreserve under Mette Frederiksens tid som statsminister, og dermed bliver der hård kamp blandt de øvrige partier om at få deres ønsker igennem.

Et sted, hvor regeringens støttepartier har krævet store forandringer, er på klimadagsordenen.

Men i regeringens udspil er der kun afsat i omegnen af 100 mio. kr. om året til initiativer på klimaområdet. Og der er heller ikke lagt op til nogen CO2-reduktion som følge af initiativerne i finansloven.

Mandag formiddag klokken 11 fremlægger finansminister Nicolai Wammen selve udspillet til næste års finanslov, som skal forhandles på plads inden jul.

Han har på forhånd varslet, at det bliver en stram finanslov uden de store pengeindsprøjtninger eller markante velfærdsløft.

»Hvor vi sidste år havde en finanslov, der skulle sætte fart i tingene, så vi kunne passe på arbejdspladserne og vores virksomheder, så er der nu brug for, at vi letter foden fra speederen. Derfor bliver det en finanslov, hvor vi strammer op,« siger Wammen til Ritzau.


Finansminister Nicolai Wammen holder pressemøde om Økonomisk Redegørelse, maj 2021, i Finansministeriet i København, tirsdag den 25. maj 2021.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)


Finansminister Nicolai Wammen holder pressemøde om Økonomisk Redegørelse, maj 2021, i Finansministeriet i København, tirsdag den 25. maj 2021.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Foto: Mads Claus Rasmussen

Vis mere

Selvom Danmark har været igennem to langvarige coronanedlukninger, står dansk økonomi bundsolidt.

Foreløbigt forventes det, at dansk økonomi vokser med 3,8 procent i år, hvilket er det højeste i 15 år, viser den nye økonomiske redegørelse, som B.T. har set.

Næste år ventes det, at væksten lander på 2,8 procent. Dermed har Danmark allerede ved årsskiftet hentet det tabte under coronakrisen

På samme måde er ledigheden tilbage på niveauet før coronakrisen.

Selvom Mette Frederiksen og Nicoai Wammen nu strammer grebet om økonomien, er bundlinjen på regeringens finanslovsforlag stadig negativ med -0,2 procent af BNP.

Det vil sige, at der skal liveSource link

Advertisement