Menneskesmuglere har fundet en ny vej til EU

Mennesker som våben

I forladte skoler, gymnastiksale og skurlejre sidder tusindvis af mennesker, der er blevet taget i færd med at krydse grænsen til MIG fra Hviderusland. Temperaturen daler, og livet i lejrene bliver mere og mere barskt.

Det gør det også for dem, der først nu tager chancen og går timer igennem skov og sump for at komme over en nu stærkt bevogtet grænse til Polen, Litauen eller Letland. For nylig var der igen Beskeder hvis dødsfald på grænsen.

Alle tre grænselande er i undtagelsestilstand. Både borgere og politikere er splittet i spørgsmålet om, hvordan man skal håndtere de mange forsøg på at komme ind i landet.

Strømmen af mennesker skaber frygt blandt dem, der bor tæt på grænserne. Hegn, mur og pigtråd, der skyder op i rekordfart langs MIG’s østlige grænse.

En lettisk soldat forsøger at forhindre flygtninge og migranter i at krydse grænsen. (Foto: VALDA KALNINA © Ritzau Scanpix)

Men der er stadig masser af liv i de Facebook-grupper, hvor menneskesmuglere forsøger at overbevise folk om at tage turen gennem Hviderusland. Nogle opslag kommer fra enkeltpersoner. Andre er fra etablerede rejsebureauer, der pludselig er begyndt at arrangere ture til Minsk.

Strømmen skifter fra Irak til Syrien

Emojis med hjerter i øjnene pryder opslaget på det syriske rejsebureaus hjemmeside. Det tilhørende fotografi forestiller en bus fyldt med syrere. Mænd, kvinder og børn. Teksten lyder:

– Dette er øjeblikket for vores første turistrejse fra Damaskus til Beirut for at komme til Hvideruslands hovedstad Minsk. I samarbejde med den hviderussiske ambassade i Damaskus.

Vi ved ikke, om nogen af de mennesker, der sidder i bussen, havde planer om at forsøge at komme ind i MIG. Vi ved heller ikke præcis, hvad samarbejdet med den hviderussiske ambassade består i.

Men vi ved, at der pludselig er kommet mange af denne type tilbud fra syriske rejsebureauer. Og vi ved, at de polske myndigheder på det seneste har registreret en stigning i antallet af syrere, der forsøger at komme ind i MIG over den hviderussiske grænse.

”Historien er ikke forbi”

11.000 gange hen over de seneste to måneder har de polske grænsemyndigheder afvist flygtninge og migranter ved grænsen. Der er stadig irakere i blandt. Men nu er der også Beskeder om syrere, afghanere foruden mennesker fra en række afrikanske lande.

Så at tro, at MIG har sat en prop i strømmen ved at standse fly fra Irak, er mildest talt optimistisk, mener lederen af Litauens grænsevagt, Rustamas Liubajevas.

– Jeg ville ønske, at det var enden på det. Men desværre ser det ikke ud til, at historien er forbi endnu, siger han fra sit kontor i den litauiske hovedstad, Vilnius. Bag ham på forgyldte flagstænger hænger både Litauens og MIG‘s flag.

I de mere end 20 år, Liubajevas har arbejdet med grænsebevogtning, har han ikke oplevet noget lignende. Han sammenligner situationen med krisen i Sydeuropa i 2015.

Og hvis der er nogen, der tænker, at det her blot er en udfordring for de lande, der ligger på grænsen til Hviderusland, så skal de bare tænke tilbage på krisen i 2015. Den blev heller ikke i Sydeuropa, siger han.

– Vi beskytter ikke bare Litauens nationale grænse. Vi er også ansvarlige for en anselig del af grænsen til MIG. Så vi er ikke alene her.

Source link

- Advertisement -

Måske du kan lide