Med tre årtiers forsinkelse: Specialgruppe undersøger branden på Scandinavian Star

mandag 4. okt. 2021 kl. 15:35

I maj besluttede folketinget og regeringen af nedsætte en task force til at undersøge mulighederne for økonomisk kriminalitet i forbindelse med branden på Scandinavian Star. Det spor er aldrig blevet efterforsket, selv om det er blevet hævdet gennem mere end tre årtiet.

Advertisement

Scandinavian Star: Den specialistgruppe, der skal undersøge det økonomiske spor i den påsatte brand på færgen Scandinavian Star er nu nedsat og består af fire juridiske og efterforskningsmæssige eksperter, meddelte justitsministeren mandag eftermiddag.

Specialgruppen, eller task forcen som den kaldes, får dr. jur. Kristina Siig som formand. Desuden bliver forsvarsadvokat Peter Giersing, forsvarsadvokat og tidligere anklager Jakob Buch-Jepsen og tidligere politikommissær og efterforskningsleder Ove Pedersen medlemmer af gruppen.

159 mennesker omkom som følge af, at Scandinavian Star blev sat i brand på sin sejlads fra Oslo til Frederikshavn natten til 7. april 1990.

– Task forcen står nu over for en vigtig opgave med at skabe større klarhed over sagen, sagde justitsminister Nick Hækkerup (S) i en pressemeddelelse, han udsendte mandag eftermiddag..

Mistanker aldrig undersøgt

Branden er aldrig blevet opklaret. En mistanke om at skibsbranden var et resultat af forsikringssvindel er aldrig blevet efterforsket. Dét var en dansk opgave, men intet skete.

Skiftende danske rigsadvokater og justitsministre har siden branden ellers hævdet, at alt har været undersøgt – lige indtil den nuværende, Nick Hækkerup af egen drift for et års tid siden meddelte Folketingets retsudvalg, at det var en sandhed med mildt sagt meget stærke modifikationer: Intet af det, der skulle være sket, var sket. Det økonomiske spor var uefterforsket.

– Det skylder vi ofrene

I de seneste tre år har især Politiken og Avisen Danmark og Danmarks Radio med en tv-dokumentar holdt fast i sagen. Det udløste en forespørgselsdebat i Folketinget såvel sidste år som i år.

Det tilskyndede Nick Hækkerup til at få sagen undersøgt, og beslutningen om at nedsætte en task force blev vedtaget 12. maj. Det er den gruppe, som nu er endelig nedsat, og som i følge justitsministeren Nick Hækkerup indleder arbejdet om mindre en to uger, 15. oktober helt præcis.

Det er en stor og og kompliceret sag med mange grene, så det er en kæmpe opgave.

Mike Axdal, overlevende efter branden på Scandinavian Star

I pressemeddelelsen fra justitsministeren fremgår det, at task forcens opgave er at “undersøge reder-, ejer- og forsikringsforholdene vedrørende Scandinavian Star.”

– Det skylder vi ikke mindst ofrene og de efterladte. Nu skal undersøgelsen gå sin gang, og så vil jeg vil afvente resultatet af task forcens arbejde, siger justitsministeren.

Stor og kompliceret sag

En af disse overlevende er Mike Axdal. Han mistede sin far og sin bror til branden og har siden udført et større undersøgelsesarbejde på privat basis og derigennem appelleret til en egentlig politiefterforskning.

– Der er gået en rum siden beslutningen i maj, så jeg er ovenud glad for, at det nu sker. Det er en stor og og kompliceret sag med mange grene, så det er en kæmpe opgave og et stort ansvar, denne gruppe har fået. Det håber jeg selvsagt, den løfter, så der kommer et resultat ud af det, siger Mike Axdal.

Retspolitisk skandale

Det er især partierne Enhedslisten, Dansk Folkeparti og SF, som de seneste par år har presset på politisk for at få sagen i gang. Også repræsentanter for disse partier, og flere andre, optræder i justitsministerens pressemeddelelse mandag:

– De mange overlevende og pårørende fortjener vished om, at alt kommer frem i lyset. Forhåbentligt kommer vi en opklaring nærmere, lyder det fra Dansk Folkpartis retsordfører Peter Skaarup.

– Jeg er lettet over, at arbejdet langt om længe kan gå i gang, og jeg håber inderligt, at det kan bidrage til noget afklaring for de pårørende og bringe os nærmere skyldsspørgsmålet, siger Karina Lorentzen Dehnhardt, retsordfører for SF

Søren Søndergaard fra Enhedslisten er den danske politikere som i længst tid, siden 1998, har beskæftiget sig politisk med sagen. Han kalder den manglende efterforskning hidtil en retspolitisk skandale, og roser Nick Hækkerup for at være den første justitsminister, der tager sagen alvorligt.

– Alligevel står jeg i dag med en bittersød smag i munden, da muligheden for at komme til bunds i sagen naturligvis er blevet svækket som årene er gået. Det til trods håber jeg det bedste for de overlevende og pårørende – og for retsbevidstheden i Danmark, siger han.

Den nedsatte taskforce har fået halvandet år til at udføre arbejdet.

Gruppen skal ud fra dette arbejde vurdere, om der er grundlag for at sætte en egentlig politiefterforskning i gang. En sådan vurdering skal også ske halvårligt gennem perioden.

Et sekretariat skal bistå gruppen, og en politisk følgegruppe vil blive nedsat.

Advertisement

Source link

- Advertisement -

Måske du kan lide