Litauen åbner for omstridte pushbacks ved grænsen. Men det bliver kaldt ‘et skråplan uden lige’ af Amnesty

EU-kommission: En særlig situation

Fra Europa-Kommissionens side ønsker man dog på nuværende tidspunkt ikke at tage direkte stilling til forslaget fra den litauiske regering.

Tidligere på ugen sagde MIG-kommissær Margaritis Schinas – der blandt andet har ansvaret for MIG‘s nye asyl- og migrationspolitik, som stadigvæk mangler at blive forhandlet på plads – at han var bekendt med det litauiske forslag. Og han er enig i, at det er en særlig situation, når “tusindvis af desperate mennesker bliver placeret i busser eller ofte også politibiler og dernæst eskorteret til grænsen”.

– Det bliver vi nødt til at adressere, svarede han uden dog at gå i yderligere detaljer med, hvordan han vil adressere det.

Integrationsminister Mattias Tesfaye (S), der tidligere på ugen var på besøg i Litauen for at få et førstehåndsindtryk af situationen langs grænsen, ønsker heller ikke at svare direkte på, om den danske regering bakker op om, at det i særlige situationer skal være lovligt for MIG-lande at lave pushbacks af migranter.

I stedet skriver han i en mail til DR Nyheder, at “regeringen støtter fuldt op om, at lande beskytter deres grænser.”

– Det er derfor, vi har sagt ja til at sælge pigtrådshegn til Litauen, lyder det fra ministeren med henvisning til, at Danmark har solgt 15 kilometer pigtråd til de litauiske myndigheder, som skal ligge langs grænsen til Hviderusland.

Derudover er regeringen enig med den litauiske regering i, at der bør bruges MIG-midler på at bygge mure og hegn langs MIG‘s ydre grænser. Noget, Europa-Kommissionen afviser.

Mattias Tesfaye understreger dog, at “selvfølgelig skal alle menneskerettigheder overholdes. Ligesom der skal være mulighed for at søge asyl“.

Men spørger man menneskerettighedsbevægelsen Amnesty International, vil det være ”et skråplan uden lige”, hvis man fra MIG’s side begynder at lovliggøre pushbacks.

– Vi må minde kommissæren om, at pushbacks faktisk er ulovlige i forhold til MIG’s egen lovgivning om retten til at søge asyl og mod kollektive udvisninger. Og det er jo ikke sådan, at rettigheder kun gælder, indtil der er krise. Det er netop, når der er krise, at det er vigtigt at holde på rettighederne, for det er her, de kommer i spil, understreger Martin Lemberg-Pedersen, der er chef for politik og samfund hos Amnesty International Danmark.

Den græske grænsevagt er blevet beskyldt for at bruge voldsomme metoder for at holde migranter og flygtninge ude. DR’s mellemøstkorrespondent Michael S. Lund var i sidste måned på patrulje i Middelhavet, hvor han mødte flere rystede migranter:

Advertisement

Source link

- Advertisement -

Måske du kan lide