Jokkes sprængfarlige sidegesjæft


Advertisement

Som forsvarsattaché er det prins Joachims job at lobbye for danske våbenfirmaer, der vil ind på det franske marked. Nu begynder resultaterne at vise sig

Prins Joachim i fuld uniform sammen med blandt andre den danske forsvarsminister Trine Bramsen i forbindelse med underskriften af det dansk/franske militærsamarbejde. Pr-foto: Weibel

Da Joachim sidste år tiltrådte sin stilling som forsvarsattaché ved den danske ambassade i Paris, stod der ikke kun østers og pindemadder, men også krudt og kugler på menuen.

Som en del af stillingen som forsvarsattaché fik han til opgave at sparke dørene ind til den franske krigsindustri, så danske firmaer som Terma og Weibel kan sælge mere krigsmateriel til franskmændene.

Helt konkret skal Joachim på opfordring af danske forsvarsvirksomheder arrangere møder med franske forsvarsvirksomheder og det franske forsvar.

Desuden skal han lobbye for den danske krigsindustri i forbindelse med de store militærmesser i Frankrig, Eurosatory, Euronaval og Paris Air Show.

Sidste måned viste de første resultater sig så, da blev der indgået en stor aftale mellem den danske radarproducent Weibel og den franske forsvarsgigant Thales.

Aftalen blev lukket i forbindelse med et arrangement på den danske ambassade med titlen ‘Danish Industrial Days’, hvor Joachim i fuld uniform stod skulder ved skulder med danske forsvarsminister, Trine Bramsen, og den franske forsvarsminister, Florence Parly.

Det kan skabe problemer for prinsen, hvis det militærisenkræm, han lobbyer for ender i de forkerte hænder, mener lektor. Foto: Gregers Tycho
Det kan skabe problemer for prinsen, hvis det militærisenkræm, han lobbyer for ender i de forkerte hænder, mener lektor. Foto: Gregers Tycho

Sprængfarlig titel
Det var den daværende forsvarsminister Nick Hækkerup (S) der i 2012 til dels på opfordring fra den danske våbenindustri lancerede det storstilede tiltag Open for Business i 2012.

Her blev førsteprioriteten, at Danmarks forsvarsattachéer fremover skulle promovere danske forsvarsvirksomheder for at skabe jobs og eksportindtægter til Danmark.

Selvom kongehuset altid har haft tætte forbindelser til Forsvaret, er det noget nyt, at en prins skal promovere våbensalg.

Ifølge lektor ved Københavns Universitet Sebastian Olden-Jørgensen, der har speciale i kongehusets historie, kan Joachim havne i store problemer, hvis det danske krigsisenkram, han lobbyer for, ender i de forkerte hænder.

– Etikken og moralen kan først blive et problem, hvis de franske samarbejdspartnere, han eventuelt formidler, producerer og sælger problematiske våben som for eksempel landminer, eller hvis de leverer til undertrykkende regimer som Kina og Mellemøsten, vurderede lektoren i kølvandet på Joachims udnævnelse sidste år.

Ifølge Amnesty International Danmark findes der allerede flere kritisable eksempler på danske firmaer, der tidligere har leveret krigsprodukter til de forkerte.

Blandt andre har Terma fået heftig kritik for at sælge radarer til krigsskibe og missilforsvar til bombefly til de Forenede Arabiske Emiraters militær, BAE Systems Applied Intelligence har leveret overvågning til Saudi Arabien, ligesom Dan-Bunkering er under anklage for at have leveret jetbrændstof, der er endt i hænderne på den syriske diktator Bashar al-Assad.


Industrien står på spring for at sælge isenkram til franskmændene, fortæller Frank Bill, der er forsvars- og sikkerhedspolitisk chef i DI-organisationen Forsvars- og Aerospaceindustrien i Danmark.

– Prins Joachim kender industrien, og det gør ikke noget, at han er prins. Det kan åbne døre, og på den måde kan han måske lettere end andre skabe kontakt til franskmændene, sagde han i forbindelse med Joachims udnævnelse som forsvarsattaché sidste år.

I september 2020 tiltrådte prins Joachim som forsvarsattaché på Den Danske Ambassade i Paris. Med ansættelsen fik Prins Joachim varig grad af brigadegeneral.

I skarp kontrast til deres særdeles militærbegejstrede far er både prins Felix og storebror, prins Nikolai droppet ud af deres militæruddannelser før tid.

Begge nåede cirka to måneder ind i deres respektive uddannelser som henholdsvis reserveofficer og løjtnant, før de droppede uniformerne og trak i deres civile tøj igen.

Skal presse på
Ifølge Frank Bill spiller forsvarsattachéerne en vigtig rolle, når danske forsvarsvirksomheder vil ind på det franske marked. Attachéerne, der som regel er højtstående militærfolk, bruger deres viden om forsvar og deres netværk til at få møder med de rigtige personer, forklarer han.

– Derfor er det vigtigt, at attachéen har gode kontakter til myndigheder, virksomheder og forsvar i de lande, de er sendt ud. Frankrig er et marked, hvor man hele tiden skal presse på.

– Du skal vise, at du gerne vil være der ved at udbygge kontakten og tage fat i nye franske virksomheder, man vil lave samarbejde med, siger han.

På spørgsmålet om, hvilke overvejelser kongehuset har gjort sig i forhold til, at et medlem af den royale familie som en del af sit job medvirker i forbindelse med aftaler, der omhandler militært materiel, lyder svaret fra kongehusets kommunikationschef Lene Balleby til Ekstra Bladet:

‘Prins Joachim arbejder for danske interesser i Frankrig, herunder for at skabe relationer på tværs af vores to lande indenfor forsvarsområdet. Det er derfor også en helt naturlig del af Prinsens virke som forsvarsattaché at medvirke til at skabe relationer til franske virksomheder, der vil købe danske produkter’.

 Source link

- Advertisement -

Måske du kan lide