Joachim B.: Derfor nægter de

Ekstra Bladets politiske kommentator, Joachim B. Olsen. Foto: Emil Agerskov


Der er modvilje blandt flere partier i Folketinget mod at lempe reglerne for familiesammenføring. Joachim B. Olsen forklarer her, hvad det skyldes

Taler Bjarne dansk, spørger Ekstra Bladet Socialdemokratiet og Liberal Alliance i denne video i forbindelse med dækningen af de stramme regler om blandt andet familiesammenføring.

Det er ikke så overraskende, at en række partier i Folketinget tøver med eller direkte afviser at ændre på reglerne for familiesammenføring – også selvom de stramme regler rammer danskere.

Sådan lyder vurderingen fra Ekstra Bladets politiske kommentator Joachim B. Olsen.

– For at sige det, som det er, er der et bredt flertal i Folketinget, som spænder helt fra Socialdemokratiet til Nye Borgerlige, der er kommet til den erkendelse, at prioritering nummer ét i udlændingepolitikken er at holde folk med mellemøstlig baggrund ude af Danmark, siger Joachim B. Olsen.

– I partiernes øjne er prisen ved at slække på reglerne – hvilket kan betyde en øget tilstrømning af de personer – højere end gevinsten ved, at etniske danskere kan få familiesammenført deres ægtefæller eller kærester, fortsætter han.

Ekstra Bladet sætter fokus på, hvordan de stramme regler for familiesammenføring og opholdstilladelser rammer danske statsborgere, der finder kærligheden med en udlænding.

Har du en historie, du har lyst til at dele? Skriv til journalisterne hende.

Kunne ikke bevise han kunne dansk
Ekstra Bladet har den seneste tid berettet om, hvordan reglerne for familiesammenføring og opholdstilladelser rammer danskere og deres partnere.

Vi fortalte blandt andet om amerikanske Cady, som fik afslag på at opholde sig i Danmark, mens hun tog en uddannelse, fordi hun i sin ansøgning kom til at skrive, at hun havde en dansk kæreste og gerne ville bidrage til vores samfund.

Vi fortalte ligeledes om danske Bjarne og hans thailandske hustru, som fik afslag på familiesammenføring, fordi Bjarne ikke kunne bevise, at bestod dansk i 9. klasse. En situation, som udlændingeordfører for Socialdemokratiet Rasmus Stoklund erkendte var ‘lidt skør’, om end han også slog fast, at den ikke fik partiet til at ville ændre loven.

– Det er ikke, fordi politikerne ikke kan se, at reglerne rammer nogle mennesker, som det ikke er intentionen at ramme.

– Man må ikke gøre forskel på folk, sådan at reglerne kun gælder bestemte grupper. Så det er den iskolde beregning, der er lavet, siger Joachim B. Olsen.

Artiklen fortsætter efter billedet …

Ekstra Bladets politiske kommentator, Joachim B. Olsen. Foto: Emil Agerskov

Ekstra Bladets politiske kommentator, Joachim B. Olsen. Foto: Emil Agerskov

Stirre-konkurrence i blå blok
Konfronteret med Bjarnes sag ville heller ikke Henrik Dahl, udlændingeordfører i Liberal Alliance, erklære partiet klar til at ændre reglerne, om end han kaldte sagen for ‘besynderlig’ og efterlyste konduite i sagsbehandlingen.

Skal man forstå, hvorfor de blå partier ikke er meget for en lovændring, skal man også kigge på dynamikken i blå blok, siger Joachim B. Olsen.

– Der er en ubalance mellem især de konservative og Venstre, fordi de konservative går frem i meningsmålingerne, og Venstre går tilbage. Så det er meget svært at lempe reglerne, fordi de to partier hele tiden kigger på hinanden og er bange for at gå med på noget, som den anden part kunne slå dem oven i hovedet med. Alle kan forstå en avisoverskrift, der siger ‘Venstre lemper udlændingepolitikken’.

– Partierne skeler også til Nye Borgerlige, som de frygter at miste vælgere til. Generelt handler det enormt meget om vælgerne, og hvilket signal man sender – især til dem, der kan trækkes over midten.

Her er et uddrag af, hvad Ekstra Bladet mere har skrevet om reglerne for familiesammenføring og opholdstilladelser og de danskere, som de rammer:

Sendt hjem – Jeg er hadet i mit eget land

26. april forlod russiske Vlada Shadots Danmark og sin danske hustru, fordi parret fik afslag på familiesammenføring på grund af en detalje om deres boligforhold.

Foto: Emil Agerskov

Foto: Emil Agerskov

Carsten har fået nok af stramme regler: Farvel, Danmark!

39 lønsedler og 23 andre dokumenter var ikke bevis nok for, at Carsten Würtz har boet og arbejdet i Spanien. Derfor må han ikke få sin kone til Danmark, og nu har han taget konsekvensen og forladt landet.

Foto: Emil Agerskov

Foto: Emil Agerskov

Kobberbryllup på midlertidigt ophold: Hvorfor vender Danmark os ryggen?

Henrik og Sujitra har i årevis kæmpet for permanent opholdstilladelse til Sujitra. De oplever, at reglerne hele tiden ændres og strammes, så det bliver praktisk talt umuligt at opnå.

Foto: Emil Agerskov

Foto: Emil Agerskov

De gjorde alt rigtigt – men det føltes som 12 måneders straf

Selvom det lykkedes for Camilla og John at blive familiesammenført i Danmark, oplevede de reglerne som umenneskelige og skadelige for Johns integration.

Foto: Anders Brohus

Foto: Anders Brohus

2200 papirer var ikke bevis nok: Jeg er rystet i min grundvold

2200 siders dokumentation var ikke nok til at bevise Lasse og Milas samliv og ophold i Sverige. Det tog dem to år at få myndighederne til at omgøre deres sag.

Foto: Jonas Olufson

Foto: Jonas Olufson

Bjarne blev afvist: Kan ikke bevise at han kan dansk

Bjarne Toft Jakobsen er født og opvokset i Danmark. Men Bjarne kan ikke bevise, at han kan dansk, og derfor må hans kone ikke få opholdstilladelse.

Foto: Tim Kildeborg Jensen

Foto: Tim Kildeborg Jensen

Politikernes dilemma: Kan godt se det er håbløst – men …

S og LA kan sagtens høre, at Bjarne kan tale dansk – uden at skulle se hans 39 år gamle danskkarakterer. De medgiver, at lovgivningen sætter ham i en håbløs situation.

Foto: Jens Dresling

Foto: Jens Dresling

Cady ville bidrage til Danmark – og det fik hende smidt ud

I sin ansøgning om opholdstilladelse lagde amerikanske Cady vægt på, at hun ønskede at være sammen med sin danske kæreste, lære sproget og bidrage til det danske samfund. Det skulle hun aldrig have gjort.

Privatfoto

Privatfoto

Jonas’ umulige valg: – Det er noget svineri

På grund af reglerne om familiesammenføring føler Jonas Milner sig nødsaget til at flytte til Sverige, hvis han vil være tæt på sin alvorligt syge far og samtidig kunne være sammen med sin brasilianske kæreste.

Privatfoto

Privatfoto

Frygten overskyggede alt – men efter 13 år lykkedes det

Efter 13 år i Danmark har Abdiarti Andersen endelig fået permanent opholdstilladelse. Men vejen dertil var lang og hård.

Foto: Anders Brohus

Foto: Anders Brohus

Kalder minister i samråd: – Det gør mig rasende

Politisk ordfører for Radikale Venstre Andreas Steenberg kalder udlændinge- og integrationsministeren i samråd om, hvordan reglerne rammer danske statsborgere.

Foto: Anthon Unger

Foto: Anthon Unger

Vis mere


Vis mindreSource link