Hjem Samfund I Moskva kan russere nu betale med ansigtet, når de tager metroen

I Moskva kan russere nu betale med ansigtet, når de tager metroen

af Extra Avisen
I Moskva kan russere nu betale med ansigtet, når de tager metroen

Data kan havne på de forkerte computere

Også den russiske befolkning er mistænksomme overfor det nye system.

Det fortæller Flemming Splidsboel, der er seniorforsker i global sikkerhed og verdenssyn på Dansk Institut for Internationale Studier:

– Der er en udbredt skepsis. Det drejer sig selvfølgelig om de mulige sideeffekter – at styret for eksempel kan bruge det til at overvåge, eller vil data blive videregivet til firmaer, som kan bruge det til reklame. Der er en masse uklarheder.

Mistilliden til myndighederne skyldes blandt andet Ruslands autoritære styre, forklarer Flemming Splidsboel.

En høj grad af korruption i Rusland betyder også, at dataen pludselig kan havne på forkerte computere.

– Vi har set, at data kan ende i nogle helt andre hænder, end det var tiltænkt. Det kan det gøre, fordi det bliver solgt. Det kommer simpelthen ud på et sort marked og forsvinder for siden at blive brugt til noget helt andet, end det oprindeligt var tiltænkt, siger Flemming Splidsboel.

– Der kørte nogle historier om, at man havde haft held med at opspore udlændinge, der var kommet til Moskva og havde brudt deres isolation. Dem fangede man gennem overvågning og ansigtskendelse, siger Flemming Splidsboel.

Men kameraerne er ikke kun blevet brugt til at holde folk indendøre for at mindske smitterisikoen.

Russiske myndigheder har også brugt byens overvågningskameraer til at stoppe aktivister på vej mod demonstrationer, fortsætter Flemming Splidsboel.

– Der er eksempler på demonstranter, der er på vej til midtbyen i Moskva, og så bliver de stoppet undervejs i metroen. Det er det her automatiserede system med ansigtsgenkendelse, der har identificeret dem, og så står politiet klar på næste station.

Det nye betalingssystem giver mulighed for et mere finmasket overvågninssystem:

– Man kan stoppe demonstranter, før de når ind til midtbyen, eller nærmest når de forlader deres hjem, og på den måde i langt højere grad kontrollere, hvad folk gør, siger Flemming Splidsboel.

Source link

Flere Artikler