Hvad sker der, når din fod falder i søvn?Ved Zachary Gillen, Mississippi State University

Nysgerrige børn er en serie for børn i alle aldre. Hvis du har et spørgsmål, du gerne vil have en ekspert til at besvare, så send det til [email protected].


Hvad sker der, når din fod falder i søvn? – Helen E., 8 år, Somerville, Massachusetts


Forestil dig, at du lige har sat dig ned for at se dit yndlings -tv -program. Du beslutter dig for at putte dig ind med benene på kryds og tværs, fordi du synes det er mere behageligt på den måde.

Når episoden slutter, forsøger du at rejse dig og pludselig virker din højre fod ikke. Først kan du bare ikke flytte den, så føles det som om den har nåle overalt. I et minut eller to føles det ubehageligt og underligt, men snart er du i stand til at rejse dig og gå rundt normalt.

Hvad skete der lige?

Jeg er træningsfysiolog – en videnskabsmand, der studerer, hvad der sker med vores kroppe, når vi bevæger os og træner. Målet med meget af min forskning har været at forstå, hvordan hjernen taler til og styrer de forskellige dele af vores kroppe. Når din fod falder i søvn, er der noget galt med kommunikationen mellem din hjerne og musklerne i det område.

Hver gang du beslutter dig for at flytte din krop, uanset om det er at stå op, gå rundt eller dyrke sport, sender din hjerne signaler til dine muskler for at sikre, at de bevæger sig korrekt. Når hjernen ikke er i stand til at tale med en muskel eller grupper af muskler, kan der ske nogle underlige ting-herunder at den del af din krop får den mærkelige sovende fornemmelse.


En animation forklarer, hvordan nervesystemet fungerer.

Det starter normalt med en følelse af følelsesløshed eller prikken i det område. Denne fornemmelse, som folk ofte også kalder “pins and nåle”, er teknisk kendt som paræstesi.

Nogle mennesker tror fejlagtigt, at mangel på blodgennemstrømning forårsager denne følelse. De forestiller sig, at “søvn” -følelsen sker, når dit blod, som bærer næringsstoffer overalt i din krop, ikke er i stand til at komme til din fod, men det er ikke rigtigt.

Når din fod falder i søvn, er det faktisk fordi nerver, der forbinder hjernen med foden bliver klemt takket være den position, du sidder i. Husk, det er disse nerver, der bærer beskeder frem og tilbage for at lade din hjerne og din fod kommunikere med hinanden. Hvis nerverne har været komprimeret i et lille stykke tid, har du ikke meget følelse i din fod, fordi den ikke kan få sine normale beskeder igennem til din hjerne om, hvordan den føles, eller om den bevæger sig.

Når du begynder at bevæge dig rundt igen, frigøres trykket på nerverne. De “vågner”, og du vil begynde at lægge mærke til en “pins and nåle” følelse. Bare rolig, den følelse vil kun vare i et par minutter, og derefter vil alt føles normalt igen.

Nu kommer det vigtige spørgsmål: Er dette farligt? Det meste af tiden, når din fod eller en anden kropsdel ​​falder i søvn, er den midlertidig og ikke noget at bekymre sig om. Faktisk, da det kun varer et minut eller to, husker du måske ikke engang, at det skete ved slutningen af ​​dagen.

Selvom det ikke forårsager permanent skade, vil du måske stadig undgå den ubehagelige følelse, der kommer, når din fod falder i søvn. Her er et par tips, der kan hjælpe:

  • Skift din position ofte.
  • Kryds ikke dine ben for længe.
  • Når du sidder i lang tid, så prøv at rejse dig så ofte.

Du kan sandsynligvis ikke 100% forhindre din fod i at falde i søvn. Så bare rolig, når det sker en gang imellem. Det forsvinder ret hurtigt – og måske kan det minde dig om alle de vigtige hjernebeskeder, som dine nerver normalt sender uden at du selv bemærker det.


Hej, nysgerrige børn! Har du et spørgsmål, du gerne vil have, at en ekspert besvarer? Bed en voksen om at sende dit spørgsmål til [email protected]. Fortæl os venligst dit navn, alder og byen, hvor du bor.

Og da nysgerrighed ikke har nogen aldersgrænse – voksne, så lad os også vide, hvad du undrer dig over. Vi vil ikke være i stand til at besvare alle spørgsmål, men vi vil gøre vores bedste.Samtalen

Zachary Gillen, Adjunkt i motionsfysiologi, Mississippi State University

Denne artikel er genudgivet fra Samtalen under en Creative Commons -licens. Læs original artikel.Source link

Advertisement