Hvad sker der, når Covid-19-vaccinerne kommer ind i kroppen-et kørekort for børn og voksne


Advertisement


Ved Glenn J Rapsinski, University of Pittsburgh

Nysgerrige børn er en serie for børn i alle aldre. Hvis du har et spørgsmål, du gerne vil have en ekspert til at besvare, så send det til [email protected].


Hvordan virker en COVID-19-vaccine i kroppen? – Wixy, 12 år, New York


COVID-19-pandemien, forårsaget af SARS-CoV-2-virussen, har ændret den måde, folk lever på rundt om i verden. I slutningen af ​​august 2021 var der mere end 630.000 mennesker er døde alene i USA. Det er sundhedseksperter enige om COVID-19-vacciner er en vigtig måde at hjælpe med at bringe pandemien til ophør.

Men at få en vaccine kan være skræmmende for både børn og voksne. Derudover er der mange oplysninger om, hvordan COVID-19-vaccinerne virker, men nogle af dem kan være svære at forstå.

Som børnelæge, infektionssygdomslæge og videnskabsmand der studerer bakterier som bakterier og vira, har jeg lagt stor vægt på pandemien og udviklingen af ​​COVID-19-vaccinerne.

Vacciner er lavet til at ligne angribere

Den vigtigste ting at forstå om vacciner er, at de lærer din krop, hvordan man klarer sig til at bekæmpe en infektion, uden at din krop skal klare selve infektionen. På denne måde hjælper vacciner din krop med at være forberedt på invasioner af bakterier, der ellers kan gøre dig meget syg.

Alle tre af COVID-19 vacciner tilgængelige i USA fokusere på det, der kaldes spike-proteinet af SARS-CoV-2-virussen eller coronavirus. SARS-CoV-2 er en rund virus, med buler over det hele-lidt som en baseball dækket af golftees. Bumpene er piggproteinerne.

På en egentlig coronavirus tillader spike-proteiner, at COVID-19-virussen kommer ind i celler, så virussen kan lave flere kopier af sig selv. Det gør det ved holder sig til bestemte slags proteiner, kaldet receptorer, på humane celler – især lungeceller. På denne måde kan virussen bryde ind i raske celler og inficere dem.

Pfizer-BioNTech, Moderna og Johnson & Johnson-vaccinerne fungerer alle på samme måde ved at give kroppens celler instruktionerne til at lave piggen protein. Pfizer- og Moderna -vaccinerne fører disse instruktioner videre et molekyle kaldet mRNA. Dette enkeltstrengede molekyle ligner et langt stykke tape med instruktionerne til at lave et protein kodet på den ene side.

Johnson & Johnson -vaccinen, på den anden side, sender instruktionerne til celler gennem DNA -molekyler. Den bruger en virus kaldet et adenovirus, som ikke kan lave kopier af sig selv, for at transportere spike -proteinernes DNA til humane celler. Dette DNA bliver kopieret til mRNA, som derefter oversætter instruktionerne til proteiner – i dette tilfælde spike -proteinet af coronavirus.

Så den største forskel mellem de tre vacciner er, at Pfizer- og Moderna -skudene giver din krop instruktioner til spike -proteinet gennem mRNA, mens Johnson & Johnson -skuddet dirigerer det via DNA. Derefter fungerer alle tre vacciner på samme måde.

Hvad sker der, når vaccinen kommer ind i din krop?

Når først en COVID-19-vaccine er injiceret, bliver mRNA eller DNA opslugt af vævsceller og særlige immunceller, der lever i muskler, hud og organer kaldet dendritiske celler. Dendritiske celler holder vagt over alle dele af kroppen som vagtposter og leder efter tegn på invaderende bakterier – som coronavirus.

Så snart DNA eller mRNA er inde i dendritiske celler eller vævsceller, bruger cellerne instruktionerne til at oprette piggproteiner. Denne proces normalt tager mindre end 12 timer. Efter at piggproteinerne er fremstillet og klar til at “vise” til immunsystemet, nedbrydes mRNA eller DNA’et af cellen og elimineres.

Det er vigtigt at vide, at selvom dine celler har lavet deres egne spike -proteiner, har de ikke nok information til at lave kopier af den fulde virus. Men piggproteinerne kan få kroppens immunsystem til at forstærke sit forsvar, så det er klar, hvis hele coronavirus invaderer.

Når vævscellerne og dendritiske celler genkender piggproteinerne som uvelkomne besøgende, placerer cellerne dele af piggproteinerne på deres ydre, så andre celler kan se dem. De dendritiske celler frigiver også “faresignaler” på samme tid for at lade andre celler vide, at piggproteinet udgør en trussel. Faresignalerne er som blinkende neongule tegn, der peger på det viste piggproteinstykke, der siger: “Dette hører ikke til! ”

Disse advarselssignaler aktiverer derefter din krops immunrespons.

Hvad sker der, når immunsystemet bliver revet op?

Takket være denne proces er kroppen nu i høj alarmberedskab og klar til at lære at bekæmpe invaders-i dette tilfælde er piggproteinerne lavet efter injektion med COVID-19-vaccinen.

Immunceller i kroppen, kaldet B-celler og T-celler, genkender advarselstegnene for en ekstern invader. Tusinder af disse celler skynder sig til området for at lære om denne nye trussel, så de kan hjælpe med at yde beskyttelse.

B-celler er specialister i at bygge “fælder”, kaldet antistoffer, der vil fjerne alle invaderende piggproteiner. Forskellige B-celler danner masser af specialiserede antistoffer, der genkender forskellige dele af et virus eller bakterier. Og B-celler vil fungere som en fabrik, fortsætter med at lave antistoffer mod den opfattede trussel, selv efter at den er væk for at beskytte kroppen i lang tid fremover.

En type af T-celle, kaldet hjælper-T-celler, hjælper B-cellerne med at lave antistoffer, når faresignaler er til stede. En anden slags T-celle er der for at kontrollere, om andre celler i kroppen er inficeret af virussen. Hvis den type T-celle opdager en inficeret celle, fjerner den den inficerede celle, så den ikke kan oprette flere kopier og videregive infektionen til andre celler.

Hvorfor er min arm øm?

Da alle disse vigtige processer sker inde i din krop, kan du se nogle fysiske tegn på, at der foregår en kamp under huden. Hvis din arm bliver øm, når du får skuddet, skyldes det, at immunceller som de dendritiske celler, T-celler og B-celler kører mod armen for at inspicere truslen.

Du kan også opleve feber eller andre tegn på sygdom. Alle disse betyder, at din krop gør præcis, hvad den skal. Dette er en sikker og naturlig proces, der sker, når kroppen lærer at bekæmpe piggproteinerne. På den måde har din krop lært, hvordan du beskytter dig mod det, hvis du kommer i kontakt med det ægte coronavirus.


Hej, nysgerrige børn! Har du et spørgsmål, du gerne vil have, at en ekspert besvarer? Bed en voksen om at sende dit spørgsmål til [email protected]. Fortæl os venligst dit navn, alder og byen, hvor du bor.

Og da nysgerrighed ikke har nogen aldersgrænse – voksne, så lad os også vide, hvad du undrer dig over. Vi vil ikke være i stand til at besvare alle spørgsmål, men vi vil gøre vores bedste.Samtalen

Glenn J Rapsinski, Pædiatriske infektionssygdomme, University of Pittsburgh

Denne artikel er genudgivet fra Samtalen under en Creative Commons -licens. Læs original artikel.Source link

- Advertisement -

Måske du kan lide