Hjem Kultur Hvad er baggrundshistorierne bag berømte erotiske eller seksuelle kunstværker?

Hvad er baggrundshistorierne bag berømte erotiske eller seksuelle kunstværker?

af Extra Avisen
Hvad er baggrundshistorierne bag berømte erotiske eller seksuelle kunstværker?

Erotiske kunstværker har været til stede i århundreder¹, og hver af dem har sin fortælling samt en baggrundshistorie, der er værd at udforske. Når vi ser på seksuelle kunstværker, har de været til stede i oldtiden, siden bordellerne kører i Pompeji. En af dem var Lupanar af Pompeji. Det blev dog ødelagt i 79 e.Kr. på grund af et vulkanudbrud.

Selv efter denne periode har der været flere erotiske værker. Men som tiden gik, synspunkter om erotisk kunsten begyndte at ændre sig. I denne artikel vil vi se på baggrundshistorierne om berømte erotiske eller seksuelle kunstværker, der har medført en ændring i at repræsentere kunst og seksualitet.

Leda og Svanen

Leda og Svanen² er et kunstværk af Peter Paul Rubens, en kunstner fra barokken i Europa. Rubens skabte dette billede efter at have hentet inspiration fra Michaelangelos arbejde.

Rubens tegnede to versioner af Leda og Svanen i 1601 og 1692. Den første version var dog mere som en kopi af Michaelangelos billede. I den anden version bragte han elementer af realisme ind i sit kunstværk. På dette billede er Leda nøgen, og svanens næb rører ved hendes læber.

Gennem dette maleri bestræber han sig på at fange essensen af ​​det romantiske forhold mellem svanen og Leda. Når vi ser på et mytologisk perspektiv, strækker historien om dette berømte kunstværk sig tilbage til den græske mytologi.

Her tager Zeus form af en svane for at forføre Leda. Gennem farvekombinationerne i dette kunstværk præsenterer Rubens intimitet ved at bruge lyse og mørke nuancer og også ved at uddybe skyggerne.

De unge damer i Avignon

Malet i 1955, De unge damer i Avignon er en af ​​de berømte seksuelle kunstværker skabt af Pablo Picasso. Det er et værk, der stræber efter at bringe kubismens elementer frem. Her gør farveanvendelsen, linjerne, kompositionen og andre aspekter af maleriet det til et unikt kunstværk.

Dette kunstværk af Picasso er et storstilet maleri, hvor Picasso bestræber sig på at beskæftige sig med tabubelagte emner. I De unge damer i Avignon, Picasso bringer ind og fejrer kvindelig seksualitet. I dette kunstværk er der fem nøgne franske damer, som er sexarbejdere fra Barcellona Bordel.

Her afviger Picasso fra det traditionelle repræsentation af seksualitet og bringer usædvanlige bevægelser ind med skræmmende ansigtstræk. Herigennem bestræber Picasso sig på at bringe den iberiske stil til sit kunstværk. Desuden er kroppene også forvrænget i dette kunstneriske værk.

Hvad er baggrundshistorierne bag berømte erotiske eller seksuelle kunstværker?
Billede af Anne og Saturnino Miranda fra Pixabay

Frenzy af jubel

Malet i 1893, Frenzy of Exultations³ er et seksuelt kunstværk af Wladyslaw Pedkowinski. På dette maleri er der en nøgen kvinde, der rider på en hest. Inspirationen til at skabe dette kunstværk fik han, da han rejste i Paris i 1889.

Siden da har han arbejdet på skitserne og fokuseret på at tegne Frenzy af jubel. Efter færdiggørelsen af ​​dette kunstværk blev det fremvist i Zochela National Gallery Museum.

Da maleriet begyndte at få opmærksomhed, skete der en masse skandaler i forbindelse med det. På grund af dette kom der tusindvis af mennesker for at se maleriet i museet.

Men efter en måneds fremvisning af kunstværket ødelagde Podkowinski sit maleri med en kniv. Men mens han klippede kunstværket, fokuserede han på kvindefiguren. En af grundene til, at Pedkowinski ødelagde kvindens image, var efter at være blevet afvist af kvinden, der inspirerede ham til at skabe kunstværket i første omgang. Desuden er der talrige legender forbundet med jubelfrenzy, der førte til dens berømmelse.

Drøm om Fiskerkonen

Drøm om Fiskerkonen⁴ er et maleri af Katsushika Hokusai skabt i 1820. Her bringer han den japanske genre Ukiyo-e ind som et erotisk træsnit. I dette maleri er der fokus på tentaklerotik. Enkelt sagt refererer det til et kunstværk, hvor en kvinde bliver flettet sammen med et par blæksprutter. Her kysser mindre kvinden, og den større er i gang med cunnilingus.

Dette kunstværk bringer en forbindelse ind mellem historien om prinsesse Tamaton fra Edo-perioden. Efter at have giftet sig med Fujiwara-no-Fuhito besluttede prinsesse Tamaton at hjælpe sin mand med at lede efter en stjålet perle, taget af en dragehavgud.

I løbet af denne tid forfulgte flere havdyr, herunder blæksprutter, hende. Det er en historie, der også findes i japanske mangafortællinger og animationer.

Desuden havde Picasso også skabt sin version af Drøm om Fiskerkonen. Sammen med dette maleri er der en tekst, der forklarer hele historien. Her er der en nøgen kvinde med to blæksprutter tæt på sig, og i baggrunden er Månen sort. Herigennem bestræber kunstneren sig på at bringe enorm seksuel nydelse. Det var noget bredt accepteret i Japan på den tid.

Røre ved

Joan Semmel⁵ blev malet i 1970’erne og skabte dette kunstværk som en måde at skildre rummelighed på. I modsætning til flere andre berømte seksuelle kunstværker, Røre ved præsenterer Semmels synspunkt som deltager i den seksuelle handling.

Her maler Semmel sig med sin elsker og afviger fra de vedtagne traditioner. Gennem dette maleri repræsenterer Semmel ikke en kvindes krop som genstand for blik. Det er et svar på den pornografiske skildring af kvindekroppen. I stedet prioriterer hun intimitet og seksualitet gennem dette kunstværk. Enkelt sagt præsenterer dette maleri kvinders anatomi på en smuk og fascinerende måde.

Jupiter og IO

Jupiter og IO⁶ er et maleri af Correggio, en italiensk kunstner. Han skabte dette maleri efter at have fået inspiration fra Ovids Metamorfose, hvor han bringer forførelsen af ​​IO, datter af kongen af ​​Argos, af Jupiter, gudernes konge. Jupiter tager forskellige former som for en svane og en ørn. Her, i dette maleri, er Jupiter i form af en sky og omfavner IO. Jupiter slår sin hånd om IO’s talje, og hun er i ekstase. IO deler hendes læber af glæde og ser ud til at nyde øjeblikket i maleriet.


 

Flere Artikler