Hjem Økonomi Her er de falske black friday priser

Her er de falske black friday priser

af Extra Avisen


Tilbud som ikke er tilbud, forkerte før-priser og forvirrende prisændringer… Velkommen til black week – ugen hvor du skal være ekstra vågen

Her er de falske black friday priser
Du skal virkelig være vågen. Det vrimler med tilbud som ikke er tilbud (Foto: Ivan Samkov)

Sund skepsis overfor black friday er helt på sin plads. Hvis ikke priserne er forkert annonceret, så opleves de givet vis forvirrende.

Elgiganten er leverandør af et eksempel på prisforvirring, der dog ikke er ulovlig – blot uoverskueligt.

En computer har inden for kort tid kostet både 4.999, 5.999 og 9.499 kroner. Mange vil spørge sig selv, hvad den reelle besparelse er.

Mange danskere tror aldrig på tilbud under black Friday, viser en undersøgelse som YouGov har foretaget for Pricerunner. I gennemsnit svarer 45 procent, at de stiller sig mere end skeptiske overfor tilbudspriserne.

Elgiganten har netop nu en Asus ZenBook-computer på tilbud til 4.999 kroner, hvor der annonceres en besparelse på 1.000 kroner.

I sidste uge kostede computeren imidlertid også 4.999 kroner, der var et såkaldt ’klubtilbud’.

For at købe til klubprisen, skal man være medlem, hvilket blot kræver, at man tilmelder sig den gratis kundeklub. Klubben er altså åben for alle.

Ikke-medlemmer skulle betale 9.499 kroner.

Elgiganten oplyser til Ekstra Bladet, at computeren inden for de seneste seks uger, har været på tilbud til 5.999 kroner. Hvad kunden sparer jf. annonceringen, de 1.000 kroner, er angivet i forhold til den tidligere annoncerede tilbudspris på 5.999 kroner.

Elgiganten fortæller videre, at annonceringen er i tråd med Markedsføringsloven.

– ’Vi arbejder året rundt med en række kampagner og tilbud, så vi altid har skarpe priser og produkter at tilbyde vores kunder. Hvis det virker uoverskueligt for nogle, er vi kede af’, lyder det i en kommentar fra Elgiganten.

Hvad er varens pris egentlig og hvor meget sparer man? Her er et aktuelt eksempel fra Elgiganten.
Hvad er varens pris egentlig og hvor meget sparer man? Her er et aktuelt eksempel fra Elgiganten.

 


6 ud af 10 varer steg i pris
Intet mindre end 6 ud af 10 varer er steget i pris inden black friday, viser en netop offentliggjort analyse fra Pricerunner på basis af 36.000 varer, som er faldet mindst 10 procent i pris.

Det er således helt normalt, at varerne sættes op hen over efteråret for at kunne blive solgt ’billigere’ i tilbudsperioderne black week og black friday.

– ’Nogle butikker forsøger at fremstille deres udsalgspriser som bedre, end de rent faktisk er. De sætter prisen op på en lang række produkter for så at sænke dem igen og give forbrugerne indtryk af, at de går glip af et ekstra godt tilbud, hvis de ikke slår til. Vi ser det i større udstrækning end tidligere, og det er trist, fordi det forværrer danskernes tillid til landets butikker,’ siger Katrine Barslev, forbrugeranalytiker i Pricerunner.

Når en butik sammenligner en tilbudspris med normalprisen, skal normalprisen have været gældende i en længere periode på mindst seks sammenhængende uger, umiddelbart før annonceringen af et tilbud.

En pris må kun markedsføres som ’nedsat pris’ eller ’tilbud’ i en kort periode på op til to uger.

Vildledende priser kan resultere i bøder på mellem 100.000 og 150.000 kroner, oplyser Forbrugerombudsmanden til Ekstra Bladet.

Gulve, maling og boligtilbehør er nogle af de kategorier, hvor der fifles mest med priserne. Elektronik-kategorien, som altid er et black friday-hit, er også ramt af metoden.

– ’Mere end hver femte tilbud på næsten alle elektroniske varer er et falskt tilbud. Det vil sige, at prisen er sat op i løbet af efteråret for så at være sat ned igen op til black friday’, fortæller Karine Barslev til Ekstra Bladet.

iPhone 12 fra sidste år er en af de telefoner, du kan holde øje med på black friday, men inden du køber, så læs lige min test af telefonen her.

 1. Controller kort, 83 %
 2. Gulve, 78 %
 3. Maling, 75 %
 4. Havemøbler, 75 %
 5. Boligtilbehør, 75 %
 6. Gardiner, 71 %
 7. Byggematerialer, 67 %
 8. Arbejdstøj og sikkerhed, 67 %
 9. Isolering, 66 %
 10. Trampoliner, 66 %

Kilde: Analyse fra Pricerunner, 2021


Prut om prisen – det virker overraskende tit
Du behøver ikke vente til black friday, hvis du jagter et godt tilbud. Du kan ofte med held spørge om en bedre pris i butikkerne eller på serviceydelser som bank og forsikring.

Det lykkedes for 72 procent af de forbrugere, som prutter om priserne, at få nedslag eller bedre ydelse, når de spurgte. Det viste en undersøgelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fra efteråret 2020.

Du kan med held prutte om prisen i følgende kategorier:

 • Hårde hvidevarer
 • Bank
 • Forsikringer
 • Biler
 • Håndværkerydelser
 • Tandlæge

Det er altid godt at holde en positiv tone, når du forhandler priser. Du kan få inspiration til at prutte om prisen her.Source link

Flere Artikler