Headhuntet til fitness-fup: Skulle ‘smile og se godt ud’

Foto: Privatfoto


Har du været i et forløb online hos en kendis-træner, og har du lyst til at fortælle din historie? Så hører vi gerne fra dig. Send en mail til journalisterne her, eller send en sms til 1224 (alm. takst).

Den danske virksomhed Lenus tjener kassen på online-forløb med personlige trænere, og virksomheden er blevet gigantiske i den verden på meget kort tid.

De fik i begyndelsen af juni en kapitalindsprøjtning på 387 millioner kroner, hvilket er den største serie-A investering nogensinde i Danmark. Det gav virksomheden en værdiansættelse på tre milliarder kroner.

Mange trænere på platformen er reality-stjerner og Instagram-kendisser, men i flere tilfælde har de i virkeligheden et team, som udgiver sig for at være kendissen i beskeder til kunder.

Lenus er selv aktiv i rekrutteringen og kontakter personer på blandt andet Instagram. Men mange af de personer, der bliver kontaktet af Lenus, har slet ikke en uddannelse eller erfaring inden for området.

——— SPLIT ELEMENT ———

Foto: Privatfoto
Foto: Privatfoto

 

Nadia Fryd studerer til pædagog, og er en af de personer, der er blevet kontaktet af Lenus, på Instagram, med henblik på at få hende til at åbne en platform hos dem.

– Hun skrev, at hun havde en spændende forretningsidé inden for træning og sundhed, som hun ville høre, om jeg var interesseret i.

– Hun ringede og spurgte, om jeg havde lyst til at arbejde med online-coaching og hjælpe folk med programmer og kostplaner. Jeg sagde, at det lød spændende, og at jeg gerne ville hjælpe folk, men at jeg ikke kunne finde ud af det.

– Hun forklarede, at jeg skulle ikke lave noget. Jeg skulle bare ‘smile og se godt ud’, lød det som om. Så skulle de nok hjælpe mig med markedsføring.

– Hun sagde, at de stod for det hele, og jeg skulle bare forklare, at jeg havde lavet de her programmer for at hjælpe folk. Så ville jeg lige så stille få kunder ind, fortæller Nadia Fryd.

Ekstra Bladet har været i kontakt med CEO i Lenus, Betram Thorslund. I en mail svarer han på, hvorfor de kontakter personer på Instagram eller lignende, som ikke har nogen relevant uddannelse inden for coaching.

‘Vi markedsfører vores digitale platform målrettet profiler relateret til træning, kost og sundhed. Langt de fleste coaches og trænere har en kost- eller en træningsrelateret uddannelse, men nogle er også autodidakte på nogle områder, da det også er meget forskelligt, hvad der coaches i.’

‘Vi bestræber os på, at coaches har de bedste forudsætninger for at hjælpe flest mulige mennesker med at få en bedre sundhed. Vi stiller det digitale værktøj til rådighed for coaches og deres eventuelle teams, som kan benytte sig af det til udvikling af kost og træningsplanlægning – selve planlægningen og kommunikationen er Lenus ikke inde over.’

‘Vi tror på at relevante uddannelser kan være med til at løfte niveauet. Der findes, os bekendt, ingen specifikke uddannelser i online coaching, hvorfor vi, som også nævnt i forbindelse med vores nylige investeringsrunde, har rejst penge til bl.a. at bygge en skole for online coaching i samarbejde med et etableret uddannelsescenter’, skriver Betram Thorslund i en mail til Ekstra Bladet.


——— SPLIT ELEMENT ———

Luna Munk er blevet kontaktet af Lenus, med henblik på at være online-coach. Foto: PRIVATFOTO
Luna Munk er blevet kontaktet af Lenus, med henblik på at være online-coach. Foto: PRIVATFOTO

Luna Munk har medvirket i programmet ‘De unge mødre’ og ‘Luksusfælden’, til dagligt studerer hun filosofi.

– Lenus skrev til mig på Instagram, og ringede mig efterfølgende op. Hun siger til mig, at hun havde set sig varm på min profil, hun ville rigtig gerne have mig som coach.

– Det var til trods for, jeg fortalte hende, at jeg havde taget 20 kilo på og vejede over 100 kilo, og slet ikke var særlig kompetent. Det var hun ligeglad med.

Så du har ikke en uddannelse inden for kostvejledning eller coaching?

– Nej på ingen måde.

– Sagde du det til hende?

– Ja, jeg sagde til hende, at jeg ikke havde noget decideret viden inden for området, hvor hun så sagde, at coaching ikke er en beskyttet titel, og det jo bare handler om at hjælpe andre. For mig virker det jo helt skævt.

En uge efter deres samtale vælger Luna Munk at skrive til Lenus, at hun ikke er interesseret i et samarbejde, da hun følte, at det virkede forkert.

– Jeg bakkede ud, fordi jeg synes, det er helt skævt. Jeg kunne aldrig se mig selv arbejde som coach på nogen måder.

– Hun så en forretningsmulighed i mig, fordi jeg har stor engagement på min Instagram, hvor jeg prøver at få folk til at komme ud og gå ture. Jeg har over 24.000 følgere. Hun tænkte vel nok, at jeg var penge.


——— SPLIT ELEMENT ———

Ekstra Bladet har været i kontakt med endnu en personlig træner, der er blevet kontaktet af Lenus. Hun ønsker at være anonym, men vi er bekendt med hendes identitet.

Over for Ekstra Bladet fortæller hun, at hun blev kontaktet på Instagram med henblik på at være online-coach.

– Emil skriver til mig, om jeg er interesseret i at være en del af dem. Han henviser til, at jeg kan tjene penge hos dem og vil passe perfekt ind i deres team. Jeg insisterer og siger nej.

Dog var hun interesseret i at benytte sig af deres platform, og derfor tog hun til en samtale hos Lenus.

– Jeg kommer til mødet og han siger, at jeg skal vende mig om og se ud på deres assistenter, der arbejder der. De var nok 15-20 unge mennesker i det lokale. Han fortæller mig, at jeg kan vælge en af dem som min assistent. Jeg kunne for eksempel vælge Cecilie, der skulle have 200 kr pr. klient. Hun skulle så svare for mig.

Under mødet er hun meget skeptisk over de assistenter, der skal overtage hendes job. Derfor påpeger hun flere gange, at hun ikke har lyst til at være en del af konceptet.

– Jeg siger til ham, at jeg ikke ved, om de her assistenter har forstand på tingene, og derfor vil jeg ikke gå med til det.

– Han fortæller mig så, at jeg kan holde et møde med assistenterne, hvor vi kan se, om vi er et match, og efterfølgende vil personen så blive min assistent og svare mine klienter for mig.

– Hvad sagde han, at assistenterne skulle gøre?

– De skulle gøre mit arbejde. Jeg forstod det som om, at de skulle lege mig. Jeg slog det hurtigt væk, fordi jeg tænkte ikke, at jeg ville få behov for en assistent. Jeg er jo slet ikke så stor som Gustav, og det var ham, vi hele tiden refererede til, hvor jeg sagde, ‘jeg er jo ikke Gustav’.

– Jeg er ikke interesseret i det. Det passer ikke til mig, og passer ikke ind i min ånd i mit lille firma, hvor det kun er mig. Jeg har meget personlig vejledning. Jeg snakker med mine klienter hver dag.


Ekstra Bladet har talt med Bertram Thorslund, der er stifter og CEO hos Lenus, og han fortæller, at sådan foregår det ikke.

– I nogle af de historier, vi har hørt, er de kommet ind til en pitch hos jer i Lenus, og så er der blevet peget ud i rummet og sagt, ‘hende her kan blive din assistent og svare på vegne af dig’.

– Det kan jeg blankt afvise. Det har aldrig været tilfældet. Vi har ikke haft nogen assistenter siddende og ansat, som vi kunne stille til rådighed.

– Det er ikke, fordi vi bruger Gustav eller andre som et pejlemærke for, hvordan man skal organisere sig. Vi har en platform, som vi er meget ærekære omkring, og som vi gerne vil stille til rådighed for så mange coaches som muligt. De her mange coaches, der benytter det rundt omkring, gør det på hver deres måde, så det er op til dem, hvordan de organiserer sig.Source link