En sydkoreansk serie er pludselig blevet et af Netflix’ største hits – nogensinde

Af samme grund beskrives serien af mange som en kombination af film- og bogsuccesen ‘Hunger Games’, gyser-franchisen ‘Saw’ og den japanske action-thriller ‘Battle Royale’ fra 2000.

Seriens hjemsøgende temanummer er desuden skrevet af den sydkoreanske komponist Jung Jae-il, der også står bag musikken i den Oscar-vindende ‘Parasite’ fra 2019 samt ‘Okja’ fra 2017, der begge er af instruktøren Bong Joon-ho.

På filmsitet Rotten Tomatoes ligger serien i toppen af listen over de mest populære tv-serier i øjeblikket og har en score på imponerende 94 procent.

Og anmelderne både herhjemme og i udlandet har ikke holdt igen, når der skulle gives stjerner, hjerter og… blodige skudhuller til serien.

Sidstnævnte kommer fra det danske anmeldersite Heaven of Horror, som giver fem ud af seks mulige skudhuller til hitserien.

– Karaktererne er velskrevne, historien fungerer på rigtig mange forskellige plan, og selvom den er langsommelig til tider, er den aldrig kedelig, skriver deres anmelder Karina Adelgaard, som er stor fan af såvel film som serier fra Sydkorea.

Det er dog ikke alle anmeldere, der er lige begejstrede. Herhjemme har Politiken uddelt to hjerter, mens Soundvenue langer tre stjerner ud.

Glem alt om Hollywoods forudsigelighed

‘Squid Game’ er ikke den eneste sydkoreanske produktion, der har skabt stor opmærksomhed i verden. I 2019 udkom filmen ‘Parasite’, der som en første ikke-engelsksproge film nogensinde løb med hovedprisen, Bedste film, under Oscar-uddelingen.

Men hvad er det så, de sydkoreanske film og serier kan?

Faktisk er netop tilgangen til karaktererne noget af det, man kan nyde, hvis man dykker ned i det sydkoreanske filmkartotek.

– Det, de især excellerer i, er at bygge historier op omkring deres karakterer. Det giver en mere naturlig og realistisk tilgang til plottet. Det gælder faktisk uanset, om det er socialrealisme eller en overnaturlig gyser som eksempelvis ‘Kingdom’, hvor det er en form for zombier, der er omdrejningspunktet, fortæller Karina Adelgaard.

Men det, der særligt kommer til at holde dig helt ude på kanten af sædet, er den markant anderledes tilgang til plot- og karakteropbygning, end den, vi blandt andet kender fra Hollywood, mener hun.

– Du vil ikke kunne forudse handlingen. Indimellem tænker man, at det ikke er helt raske mennesker, der står bag overraskelserne, hvorefter han uddeler fem ud af seks stjerner til serien.

Advertisement

Source link

- Advertisement -

Måske du kan lide