Digitale penge presser bankerne

Digitale penge presser bankerne


Overgangen til digitale penge bliver formentlig hård for de danske banker

Forstå kryptovaluta

Den danske banksektor kan komme under gevaldigt pres i de kommende år.

Der sker nemlig en eksplosion i finansielle ydelser, som har udspring i kryptovalutaer – og inden længe ventes også centralbankerne at udstede digitale penge.

Og det betyder, at bankerne må tænke nyt for at overleve. Det skriver finans.dk.

– Går omstillingen for hurtigt, kan det udrydde mange banker, siger Roman Beck, som er professor på IT-Universitet i København med fokus på kryptovalutaer, til mediet.

Dogecoin-skaber i frådende angreb mod kryptovaluta

Den nye betalingsform vil nemlig skabe større konkurrence om kunderne – i særdeleshed fra en masse nye virksomheder, som specialiserer sig i kryptovalutaer.

Disse virksomheder skærer mellemmanden væk – den rolle, som bankerne indtager og tager sig betalt for i dag – og vil betyde, at det bliver billigere for kunderne.

Det vækker dog ikke stor bekymring hos Finans Danmark, som er bankernes interesseorganisation. For i mange tilfælde vil de nye virksomheder arbejde sammen med bankerne, vurderer organisationen.

– Vi har lidt større bekymringer omkring de meget store tech-selskaber, som har muskler og i dag så småt er begyndt at lave banklignende tiltag, siger administrerende direktør Ulrik Nødgaard til finans.dk.

Der findes flere forskellige kryptovalutae - blandt andet Bitcoin, Ethereum, Dogecoin, XRP og Litecoin. Foto: Ritzau Scanpix

Der findes flere forskellige kryptovalutae – blandt andet Bitcoin, Ethereum, Dogecoin, XRP og Litecoin. Foto: Ritzau Scanpix

Det største problem bliver dog, ifølge de eksperter Finans har talt med, at centralbankerne inden længe vil begynde at udstede deres egne digitale penge.

I Kina ventes det allerede at ske næste år, og herefter følger både Europa og USA formentlig efter.

Den Europæiske Centralbank og den britiske Bank of England er allerede temmelig langt med idéen om såkaldte ‘britcoin’ – digitale penge, som i første omgang skal begrænses i omfang, så det ikke koster bankerne for dyrt.

Herhjemme er der dog – ifølge nationalbankdirektør Lars Rohde – ikke planer om at indføre digitale kroner lige foreløbig.

I Danmark har vi nemlig allerede gode muligheder for at betale og overføre penge digitalt, sagde han på Folkemødet i juni.Source link