Brexit-striden er slet ikke slut endnu. Og det kan få alvorlige konsekvenser for Danmark

Robin Mercer gør mindste for at skjule sine frustrationer.

I fire generationer har Mercer-familien drevet Hilmount Garden Centre, som ligger smukt placeret på en bakketop i udkanten af Belfast, der er hovedstaden i Nordirland.

For utrænede øje har havecentret alt , et havecenter skal have. Blomster, planter, haveredskaber og havemøbler. Men set med Robin Mercers trænede blik er der ting, der mangler:

Klassiske britiske roser er en mangelvare.

– Vi har kun modtaget en leverance af roser fra Storbritannien i år. De roser, vi modtog, ville normalt koste 7.000 pund, men i år kostede de 9.000 pund. Det betyder, at vi måtte hæve prisen for en rosenbusk med to pund, fortæller han.

En anden vare, som har været fuldstændig fraværende i havecentret i år, er sættekartofler. De der små poser med kartofler, som enhver haveejer elsker at købe om foråret, stoppe i jorden for derefter at kunne høste egne nye kartofler fra haven fra omkring midsommer.

Og spørger man Robin Mercer, hvorfor havecentret har måttet hæve priserne på britiske roser og centrets kunder har måttet gå forgæves efter sættekartofler, så er hans svar enkelt:

Et bureaukratisk mareridt

“Protokollen” er den særlige aftale, MIG og den britiske regering indgik i forbindelse med brexit og som giver Nordirland en helt særlig status i forbindelse med Det Forenede Kongeriges – det vil sige England, Skotland, Wales og Nordirland – exit fra MIG.

Protokollen skal i princippet sikre, at virksomheder i Nordirland frit sælge til markedet i Storbritannien – det vil sige England, Skotland og Wales – uden problemer. Det skal ske samtidig med, at Nordirland i praksis stadig er en del af MIG´s indre marked, og at der er fri adgang for nordirske varer til både den irske republik og resten af MIG.

Og den lovede frie adgang for varer er der absolut. Men efter briternes farvel til MIG har handlen mellem med specielt fødevarer, dyr og planter mellem Nordirland og Storbritannien udviklet sig til noget af et bureaukratisk mareridt.

For Storbritannien er ikke længere en del af MIG´s indre marked, og dermed skal fødevarer, planter og dyr, som kommer fra den britiske ø og ind på MIG´s område, kontrolleres grundigt for alt fra eventuelle plantesygdomme til uønskede bakterier.

Kontrollerne er ikke specielt rettede mod Storbritannien. De er ens overalt for varer, som kommer fra såkaldte tredjelande – uanset om det er USA, Uganda eller Usbekistan.

Men for Robin Mercer er situationen ny.

Advertisement

Source link

- Advertisement -

Måske du kan lide