Arbejdskraftsmangel og nedslidning rimer ikke på vækst og velfærd

onsdag 6. okt. 2021 kl. 11:07

Advertisement

Debat: Danmark er et foregangsland på det arbejdsmiljømæssige og højteknologiske område. At arbejdsmiljøet skal være godt i Danmark i 2021, er for de fleste fuldstændig indlysende – og kigger man under brandet Odense Robotics har vi mere end 100 robotvirksomheder, der kan levere tekniske løsninger, der kan sikre netop det.

Når vi så samtidig mangler arbejdskraft og får sværere ved at skaffe den fra udlandet, kan det undre, at vi alligevel har arbejdspladser, hvor der hver dag løftes tunge genstande i meget belastende stillinger.

Mens ryggen er ung og veltrænet, kan det måske synes fint nok at flytte 30 kilos sække eller kasser fra et transportbånd og stable dem på paller – eller omvendt. Men på den lange bane bliver det et problem, der ikke bare giver medarbejderen et dårligere liv og påfører samfundet væsentlige udgifter til behandling, sygedagpenge og Arne-pension, men også fører til tabt arbejdskraft, som det i fremtiden ikke bliver nemmere at skaffe.

Det er altså ren win win for medarbejder, virksomhed og samfund at gå robotvejen

 

I min virksomhed beskæftiger vi os med kollaborative løfterobotter til forskellige brancher, hvor rutinemæssige tunge løft finder sted.

En løfterobot løser det samme arbejde dag ud og dag ind – og på en månedlig leasingaftale koster den ikke mere end, hvad en vikar koster i fire dage. Samtidig frigiver den medarbejderen til mere værdiskabende opgaver. Det er altså ren win win for medarbejder, virksomhed og samfund at gå robotvejen.

Vi har efterhånden snakket om automatisering af arbejdsprocesser i mange år. For mange har det været for dyrt, men det er det ikke mere. Samtidig er der offentlige tilbud, der understøtter investeringer i automatisering og arbejdsmiljø i de små og mellemstore virksomheder – bare spørg i dit regionale erhvervshus. Netop derfor undrer det mig, at vi stadig har så mange manuelle løft. Og derfor er det, jeg mener, at vi er nødt til i samfundet at få en snak om, hvordan vi i højere grad kan bruge automatisering til at løse manglen på arbejdskraft, til at begrænse unødvendige udgifter til nedslidte og til at skabe den merværdi, som samfundet også har brug for, at der skabes i virksomhederne i fremtiden.

Det rimer i mine ører på vækst og velfærd!

Source link

- Advertisement -

Måske du kan lide